Mi lesz a kiégett nukleáris üzemanyaggal?

 

Ahhoz, hogy a nukleáris üzemanyagciklust le tudjuk zárni, szükségessé válik a radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezése. Reproceszálással csökkenthető a nagy aktivitású hulladékok mennyisége, aktivitása, radiotoxicitása, azonban a radioaktív hulladékok biztonságos, hosszú távú tárolása napjaink megoldatlan problémája. A különböző aktivitású hulladékok más és más tárolást, tárolóanyagot igényelnek. Többféle olyan anyag és technológia ismert, amely potenciális mátrix összetétel illetve folyamat lehet. A cementezés (kis aktivitás),  bitumenbe ágyazás (kis- és közepes aktivitás) vagy a vitrifikáció (nagy aktivitású hulladék) megoldást jelenthet a hosszútávú tárolásra. A nagy aktivitású hulladékok egyik legelfogadottabb tárolása, a vitrifikációs eljárással előállított üvegbe öntés, azt követően pedig mélygeológiai formációkban való elhelyezés.
Világszerte különböző csoportok foglalkoznak a problémával, amely bizonyítja, hogy összetett, sok paraméteres kérdésekre kell választ adni.
Az előadás a nagyaktivitású hulladékok stabilizálására illetve a geológiai elhelyezés kérdéskörét járja körül, nemzetközi és hazai kitekintéssel. 

Alkalmak
2021-09-24
16:00 - 17:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles

Élő és utólag feltöltött videó