Erszényes rákok a Dunából

 

A mikroszkópos bemutató keretében a parányi, lebegő életmódú rákok (pl. vízibolhák) és a nagy tízlábú rákok (pl. folyami rák) közötti átmenetet képviselő erszényes rákokat lehet megfigyelni. Nevüket a nőstények petehordozó költőtasakjáról kapták.


A rákok közé több különböző testméretű, és ezáltal eltérő ökológiai szerepet betöltő csoport tartozik. Ennek a mikroszkópos bemutatónak a keretében a parányi, lebegő életmódú rákok (pl. vízibolhák) és a nagy tízlábú rákok (pl. folyami rák) közötti átmenetet képviselő erszényes rákokat lehet szemügyre venni. Ezek a jellemzően 0,5-2 cm nagyságú állatok nevüket a nőstények költőtasakjáról kapták, melyben petéiket hordozzák. Ide tartoznak az oldalról lapított testű, kövek alatt rejtőző bolharákok, a hengeres testű, saját maguk által készített csövekben élő tegzesrákok, a felülről lapított testű, szárazföldi rokonokkal is rendelkező ászkarákok, valamint a kecses, garnéla-szerű hasadtlábú rákok. Találunk közöttük szűrő, lebontó, ragadozó táplálkozású, és ezeket kombinálni képes fajokat is. Közös jellemzőjük ugyanakkor, hogy a halak számára fontos táplálékforrásnak számítanak, így a vizek életében jelentős szerepet töltenek be. További érdekességük, hogy a 20. század eleje óta több, korábban csak a Duna alsó szakaszán előforduló faj jelent meg nagyobb folyóinkban, tavainkban, kiszorítva az őshonos fajokat. Ezek azonban szerencsére kisebb patakokban, mocsarakban továbbra is megtalálhatóak.

A laborlátogatás során a látogatók fogadása a megadott időponton belül folyamatos, egyszerre max. 5 fő léphet be a laborba.

Az Ökológiai Kutatóközpont összes programja: https://ecolres.hu/Kutatok_Ejszakaja_2021

Alkalmak
2021-09-24
16:00 - 20:30

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás szükséges

Nem regisztrációköteles