Legyél ökoszisztéma miniszter! - interaktív szimulációs játék

 

Mindenki szeret játszani, például ökológiai jövőnket modellezni. Mi lenne, ha miniszterként stratégiai döntéseket hozhatnánk Magyarország ökológiai állapotáról és tudnánk, hogy ezeknek a döntéseknek mi lesz a hatása a természetre és a társadalomra?

Vajon jó, kevésbé jó vagy éppen teljesen elhibázott döntéseket hoztunk? ... Éppen ezt játszhatjuk el a "Legyen ökoszisztéma-miniszter!" ökológiai szimulációs játék során.

Az Ökológiai Kutatóközpont (https://www.ecolres.hu/hirek) nagy erőkkel kutatja a biodiverzitás – ökoszisztéma működés – ökoszisztéma-szolgáltatás kapcsolatok összefüggéseit az elméleti ökológia legkiválóbb módszereivel, és tanulságos esettanulmányok bemutatásával. A biodiverzitás-krízisért elsősorban öt közvetlen, de egymással összefüggő tényező felelős: 1) az élőhelypusztítás, 2) a természeti erőforrások túlhasználata, 3) a környezetszennyezés – mindezek hátterében pedig az emberi faj túlnépesedése áll, 4) egyes idegenhonos fajok veszélyes térnyerése és a 5) klímaromlás.

A tudományosan igazolt eredményeken túl (https://osz-ginop.ecolres.hu/publikaciok) azonban szükség van időnként a baljós ökológiai változások és a lehetséges forgatókönyvek hatásainak előre jelzésére, amelyek bár bizonytalanságokkal terheltek, de irányt mutatnak az útkeresésben. A "Legyen ökoszisztéma-miniszter!" ökológiai szimulációs játék egy ilyen eszköz: a döntéshozói folyamatban való alkalmazás lehetőségeinek játékos bemutatása, hogy fennmaradjanak az ökoszisztéma-szolgáltatások, és végső soron a társadalmi jól-lét ökológiai feltételei.

Játsszál velünk, legyél ökoszisztéma-miniszter Te is!
http://okoszisztema-miniszter.hu/

Az Ökológiai Kutatóközpont összes programja: https://ecolres.hu/Kutatok_Ejszakaja_2021

Látogathatóság
Csak online , Bármikor megtekinthető
Kinek ajánljuk?
középiskolás, egyetemista, felnőtt
Tudományág
természettudomány
Programtípus
Egyéb
Szereplők
Szervező
ELKH Ökológiai Kutatóközpont
+3612793100

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles

Bármikor megtekinthető