Őserdő-e a Kékes Erdőrezervátum?

 

A Mátra gerincének északi letörése meredek és sziklaormokkal szabdalt, nagyrészt ma is aktívan mozgó andezitkövekből formálódott kőfolyás és törmeléklejtő. Nehéz és veszélyes a terep. Mi maradt meg itt a valamikori mérsékelt-övi bükkös őserdőből?

Az 1960/1970-es években a Mátra bükköseit az akkori erdőgazdálkodás teljesen levágta. A Kékes gerincének északi letörése azonban rendkívül meredek, sziklaormokkal és sziklasorokkal szabdalt törmeléklejtő, ahol járni-mászni is nehéz, munkagépekkel pedig kifejezetten veszélyes lett volna dolgozni. Ez volt a fő oka, hogy ezen a 40 hektárnyi folton meghagyták az erdőt, megvédték a sziklák és kőfolyások.

Az előadás bemutatja Czájlik Péter(†) erdőtörténeti kutatásainak korábbi és a legújabb kutatások eredményeit, képeivel pedig közelebb hozza az erdő varázslatos hangulatát. A Kékes Erdőrezervátum egy részében az erdő természetes populációs és ökológiai folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthattak, ezért ami itt történik, az abszolút referencia az erdőökológia, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás szempontjából (https://erdorezervatum.hu).

Napjainkra az öreg erdők szerepe gyökeresen átértékelődött, mivel különleges és gazdag élőviláguk megőrzésének és a klímaváltozás lassításának egyre inkább nélkülözhetetlen színterei.

Az Ökológiai Kutatóközpont összes programja: https://ecolres.hu/Kutatok_Ejszakaja_2021

Alkalmak
2021-09-24
15:20 - 15:40
2021-09-24
18:20 - 18:40

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Nem regisztrációköteles