Sekély tavak algái

 

A bemutató során betekintést nyerhetünk tavaink algavilágába, mikroszkóp segítségével elkalandozhatunk e parány fotoszintetizáló szervezetek sokszínűségében, miközben kollégáink elmesélik, miért nélkülözhetetlen alkotóelemei felszíni vizeinknek.

A vízben található algák, akár lebegő életmódú, akár bevonatalkotó fajokról is van szó, nélkülözhetetlen elsődleges termelők tavakban éppúgy mint az óceánokban. A szárazföldi növények működéséhez hasonló módon, fényenergia felhasználásával szervetlen vegyületekből szerves anyagot állítanak elő, ami aztán a vízi táplálékhálózat alapját képezi. Mikroszkopikus méretük ellenére rendkívül változatos szervezetek, nem csupán morfológiai értelemben, hanem működés tekintetében is, így például találkozhatunk helyváltoztatásra képes, vagy mixotróf, azaz a fotoszintézis mellett állati táplálkozásra is hajlamos fajokkal. Mennyiségük és összetételük egyúttal a felszíni vizek minőségének egy mérőszáma is, a nyáron tapasztalható un. vízvirágzások ugyanis mind ökológiai, mind humánegészségügyi szempontból káros folyamatokat idézhetnek elő. Ezen algaburjánzások elsődleges oka a tavakat érő szervetlen tápanyagterhelés megemelkedése, az így kialakuló folyamatról, az eutrofizációról, illetve a megfékezését célzó intézkedésekről alkalmanként hazai tavaink kapcsán is hallani a médiában. Mindezen kockázatok ugyanakkor eltörpülnek globális szerepük mellett, hiszen az algák termelik a légköri oxigén 50%-át, és mintegy egymilliárd évig, a magasabb rendű növények megjelenéséig ezen szervezetek voltak Földünk egyedüli fotoszintetizáló élőlényei.

A laborlátogatás során a látogatók fogadása a megadott időponton belül folyamatos, egyszerre max. 5 fő léphet be a laborba.

Az Ökológiai Kutatóközpont összes programja: https://ecolres.hu/Kutatok_Ejszakaja_2021

Alkalmak
2021-09-24
16:00 - 20:30

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás szükséges

Nem regisztrációköteles