Távérzékelés és térinformatika – Lásd a láthatatlant madártávlatból

 

A távérzékelés és térinformatika két különböző tudományág. A módszereket együttesen alkalmazva, sokkal gyorsabb területfelmérés biztosítanak a vizsgált területeken. A képelemzések olyan hullámhosszon készülhetnek, amelyek emberi szemmel nem láthatók.

A látogatók betekintést nyerhetnek két olyan szakterületbe, amit már a mindennapokban is egyre gyakrabban használnak. Előadás formájában bemutatásra kerül a távérzékelés jelene, jövője és persze arról is szó lesz, hogy mit „lát” egy műhold, vagy egy drón. A térképészeti oldalról bemutatásra kerül a térinformatika, ami tökéletes kiegészítője a távérzékelésnek, de önmagában is külön tudományágat képez. Ezek a módszerek újabb szintre emelik az adatgyűjtést az ökológiában, amelyek kiegészítik, illetve segítik tovább fejleszteni a hagyományos módszereket.

A távérzékelés és térinformatika meghatározó tudományos területek már napjainkban is. A távérzékelés egyfajta adatgyűjtési módszer, ahol különböző tárgyakat, területeket, akár jelenségeket lehet vizsgálni. Jellemzően ezeket a felvételeket műholdak, drónok, vagy más egyéb képalkotók szolgáltatják, amelyek madártávlatból történő megfigyelésben segítenek. Legfőbb előnye a távérzékelésnek, hogy rengeteg idő spórolható meg az alkalmazásával, mert a területeket nem feltétlenül szükséges bejárni. Továbbá jól tárolható kimutatások készíthetők, amelyekről több példa is bemutatásra kerül. A térinformatika (másik nevén geoinformatika) olyan tudományág, amely a térhez kötött adatok kezelésével és feldolgozásával foglalkozik. A távérzékelést kiegészítheti, de egyben önálló területet is képvisel, ahol objektumokat (folyók, tavak, épületek, utak stb.) lehet vizsgálni, manipulálni.

Az előadás alatt egy drón lesz kiállítva, amely megtekinthető a prezentáció után.

Az Ökológiai Kutatóközpont összes programja: https://ecolres.hu/Kutatok_Ejszakaja_2021

Alkalmak
2021-09-24
15:00 - 15:20
2021-09-24
18:00 - 18:20

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Nem regisztrációköteles