A Királyok Völgye a kezdetektől Tutanhamonig

 

A Királyok Völgye története a legelső sírtól a 18. dinasztia végéig.

Az egyes királysírok bemutatásán keresztül az előadás áttekintést nyújt a Királyok Völgye történetéről, továbbá arról, hogyan garantálta az eltemetett király örök életét a sziklasír szerkezeti felépítése és a falak díszítése.

A Királyok Völgye az ókori egyiptomi Újbirodalom (kb. Kr. e. 1550–1070) királyainak volt a temetője. Az időszak mindhárom dinasztiája (18–20. dinasztia) itt készítette el sziklasírjait, amelyek falait vallásos szövegek és ábrázolások díszítik.

Az előadást Dr. Irsay-Nagy Balázs, az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék egyetemi adjunktusa tartja. Egyiptológiát és asszíriológiát végzett az ELTE-n, az előbbit Kákosy László, az utóbbit Komoróczy Géza tanítványaként. Részt vett a Kákosy László által vezetett ásatáson (a thébai TT 32-es sír feltárásán). 2005 óta oktat egyiptológiát (és néha asszíriológiát is) az ELTE-n.

Az esemény a BME Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszékével közösen szervezett Egyiptológia ma: legújabb kutatások itthon és terepen sorozat keretében kerül megrendezésre.

(A képen részlet Tutanhamon sírjának faldíszítéséből.)

Alkalmak
2022-09-30
17:00 - 17:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles