A modern hanfu mozgalom

 

A kínai divattörténet viszonylag új jelensége a történelmi viseletek tanulmányozása és azok viselése. A hanfu, „a hanok viselete”, az összefoglaló neve a han nép történelmi korokon átívelő viseleteinek. A 20–21. század fordulóján Kína gazdasági erősödésével előtérbe kerültek az ország hagyományai, kulturális értékei és kezdeményezések indultak ezek újjáélesztésére, ill. megőrzésére. Így alakult ki a hanfu mozgalom is a 2000-es évek elején.

Kutatásomban a hanfu mozgalom kialakulásának okai mellett a mozgalom jellegzetességeit vizsgálom. A hanfu mozgalom kezdete óta folyamatosan változik, a mozgalom támogatói pedig különböző megközelítéssel fordulnak a téma felé. A hanfu mozgalom továbbá a divatiparra gyakorolt hatása miatt is különösen érdekes jelenség mind a hanfutrendek változása, mind pedig a gazdaságra gyakorolt hatása miatt.

Torma Laura az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát keleti nyelvek és kultúrák alapszakon, illetve fordító-tolmács mesterszakon. Jelenleg az ELTE Nyelvtudományi doktori iskolájának hallgatója, ahol a kortárs kínai irodalmat és a kínai diaszpóra irodalmát kutatja. 2020. óta heti rendszerességgel frissülő blogján, a Tusolón ír a kínai kultúráról, irodalomról és nyelvről.

Alkalmak
2022-09-30
17:30 - 18:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles