Az Aum Sinrikjó szekta története

 

A 19. század történelmi és társadalmi változásai által az emberek életében kialakult hiányérzet hívta életre az ún. új vallásokat (japán nyelven sinsúkjó). Ezek karizmatikus vezetőikkel élükön egyesítették magukban az addig meglévő intézményesített vallások főbb jellemzőit, és betöltötték a kialakult űrt a bizonytalanságban élő japán emberek életében.

A 20. században is jöttek létre új vallások, melyek közül a leghírhedtebb az Aum Sinrikjó nevezetű szekta volt, melynek 1995-ös tokiói merényletkísérlete a mai napig meghatározza a japán emberek valláshoz való hozzáállását. Előadásomban az új vallások általános ismertetésén túllépve, volt szekta tagok és túlélők beszámolói alapján szeretném bemutatni az Aum Sinrikjó történetét.

Pataki-Tóth Angelika, abszolvált PhD hallgató, jelenleg óraadó az ELTE Japán Tanszékén. Kutatásában a mai japán keresztény gyülekezetek, a keresztény misszió problémáival foglalkozik. Olyan kérdésekre keresi a választ, hogy a számos hátráltató tényező ellenére milyen okból döntenek mégis a japán emberek a keresztény vallás követése mellett, mitől lesz egyedi egy „belsős” japán keresztény gyülekezet, illetve van-e létjogosultsága az objektív tudományos szemléletnek a keresztény missziós tevékenységben?

Alkalmak
2022-09-30
17:00 - 18:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles