Építsünk katedrálist!

 

Kik dolgoztak a középkori építészet csúcstermékein? Hogyan rekonstruálható töredékeiből egy épület? Voltak-e páholytitkok? Hogyan szerkesszünk mérműves ablakot?

Az előadásban a középkori építőmesterekről, építőműhelyekről és –páholyokról, a kőfaragók munkamódszereiről adunk rövid összefoglalót. Ezt követően bemutatjuk, hogyan rekonstruálható egy-egy teljesen elpusztult, csak kisebb kőtöredékeiben ránk maradt építészeti elem, például egy tekintélyes méretű gótikus ablakkeret.

Az előadást interaktív foglalkozás követi: sablonok, modellek segítségével a résztvevők maguk is próbára tehetik ügyességüket egy-egy gótikus motívum rekonstruálásával, továbbá eredeti középkori kőfaragványokat is kézbe vehetnek.

Takács Ágoston a Régészettudományi Intézet doktorandusza és a Budapesti Történeti Múzeum régésze. Speciális szakterülete a középkori egyházi építészet. Legújabb, a médiában is nagy visszhangot kiváltó kutatásai közé tartozik a tihanyi bencés apátság altemplomának feltárása, valamint egy látványos, középkori kövezett útfelület felfedezése a budai várban.

Nagy Szabolcs Balázs a Régészettudományi Intézet oktatója. Speciális szakterülete a középkori várak és nemesi rezidenciák vizsgálata. Legújabb, a médiában is nagy visszhangot kiváltó kutatásai közé tartozik a bakonybéli bencés apátság középkori maradványainak feltárása, valamint a Szent Gellért remetéskedése kapcsán ismert bakonybéli Szentkút titokzatos sziklaüregének kibontása.

Alkalmak
2022-09-30
18:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles