Finnugor nyelvek a mindennapokban: adatközlők, nyelvhasználati színterek

 

A finnugor nyelvek többsége jelenleg fennmaradásában veszélyeztetett, kisebbségi nyelv. A fiatal generációk egyre kevésbé beszélik őseik nyelvét.

A kiállítás képanyagát finnugor nyelvekkel foglalkozó kutatók készítették az elmúlt években tett gyűjtőútjaikon, mintegy dokumentálandó a nyelvhasználat tipikus helyszíneit, a beszélgetőtársakat. A fotókat kísérő leírásokból kiderül, napjainkban a nyelvmegtartás és a nyelvvesztés közötti válaszúton jár számos rokon nyelvi közösség.

A kiállítás 16 órakor nyílik, majd az érdeklődők kötetlen beszélgetésen vehetnek részt a képekről és azok témáiról. A kiállítás az épület nyitvatartási idejében október 20-ig megtekinthető.

A programot Salánki Zsuzsa, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet Finnugor Tanszékének adjunktusa tartja: "Oktatóként nyelvészeti, nyelvi, illetve finnugor nyelvű népek kultúráját tárgyaló kurzusokat tartok. Kutatási területem elsősorban az oroszországi finnugor nyelvek kétnyelvűségével kapcsolatos, különös tekintettel az udmurt nyelvre. Fontos számomra a tudományos-ismeretterjesztő tevékenység, ennek keretein belül a kis finnugor nyelvek fennmaradásának elősegítése, ismertebbé tételük."

Alkalmak
2022-09-30
16:00 - 20:00

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles