Néprajzkutatók levéltárakban, néprajzkutatók terepen

 

Hogyan kutatnak a néprajzkutatók? Mit keresnek a levéltárban, két-háromszáz éves források között? Mit figyelnek meg, hogyan teremtenek kapcsolatot és mire kérdeznek rá terepmunkájukon?

Az ELTE BTK Néprajzi Intézete idén kettős programmal készül. Előbb az intézet mellett működő MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport munkatársai világítanak rá a levéltári forrásokon alapuló értelmezési lehetőségekre, a hajdani lokális közösségek és mikrovilágok megközelítésére. Az interaktív előadás a közönség számára lehetőséget nyújt a módszertani alapok és az elemzési munka szépségeinek megismerésére.

A program második részében az ELTE Néprajzi Intézet oktatói és hallgatói beszélnek és beszélgetnek terepmunka-tapasztalataikról, élményeikről. Mindeközben képek és filmfelvételek is előkerülnek… Az este során megtekinthető a "Hogyan eleink…" című fotókiállítás a Néprajz Intézet folyosóján, a szakmai eseményt pedig táncház zárja.

17:00-18:00 Papok, boszorkányok, démonok (és az unalmas mindennapok…) Néprajzkutatók, folkloristák a levéltárakban (Bárth Dániel előadás) (Fszt. 26.)

18:00–19:00 Terep, munka, tapasztalat (Bali János, Eitler Ágnes és egyetemi hallgatók)

19:00–20:00 Háztáji táncház

Alkalmak
2022-09-30
17:00 - 20:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles