Rézkor – az innovációk korszaka 1.

 

Történelmünk fordulópontjai javarészt felfedezésekhez, olyan innovációkhoz kötődnek, melyek egymásra épülnek. Például a mai, digitálisnak nevezett kor nem jöhetett volna létre az internet megalkotása nélkül, ami számítógép nélkül elképzelhetetlen lett volna, aminek működéséhez az elektromos áram elengedhetetlen, melyet áramfejlesztők nélkül nem lehetne előállítani.

A sort hosszan lehetne folytatni, és végül megérkeznénk az emberiség történetének első két felfedezéséhez, melyeket csak az emberi faj tett meg, és melyek minden későbbi innováció alapját jelentik: az első az őskőkorban a tűz megszelídítése, a második pedig az újkőkor elején a termelőgazdálkodás feltalálása.

E két felfedezés jól ismert a nagyközönség számára is, azonban az ezt követő innovációk és azok jelentősége már kevésbé, pedig éppen úgy alapját jelentik mai társadalmunknak, mint az eddig említettek. Ezeknek az újításoknak az egyik virágkora az i.e. 5. és 4. évezredekre esik, melyet Közép-Európában rézkornak neveznek, és számos közülük szorosan kötődik a mi régiónkhoz is.

Két, egymást követő – de külön-külön is élvezhető és érthető – előadás az erre a korszakra eső történelemformáló felfedezéseket mutatja be, melyek nélkül az emberiség története teljesen máshogy alakult volna.

Az előadást Szilágyi Márton az ELTE BTK Őskori és Elő-Ázsiai Régészeti Tanszékének tudományos munkatársa tartja. Közép-Európa neolitikumának és rézkorának történetével foglalkozik, fő érdeklődési köre a korabeli közösségek különböző identitásainak kutatása, illetve azok a gyakorlatok, amelyek segítségével az akkori emberek az anyagi kultúrán keresztül láthatóvá tették identitásaikat.

► A 2022-ben induló MTA-ELTE Lendület Innováció kutatócsoport ezekkel az előadásokkal mutatkozik be a Kutatók Éjszakáján.

Hegedűs Zsuzsa 20 órakor kezdődő előadása itt érhető el: https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/elte-bolcseszettudomanyi-kar/rezkor-az-innovaciok-korszaka-2

Alkalmak
2022-09-30
19:00 - 19:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles