Rézkor – az innovációk korszaka 2.

 

A Közép-Európa rézkorát meghatározó innovációk az egykori élet legalapvetőbb színterein is változást hoztak, például az étkezésben. Ma sokunk számára egyértelmű, hogy a tejtermékek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezik – de vajon tudjuk-e, hogy milyen változások sorozatának kellett lejátszódnia ahhoz, hogy ez így legyen?

Az i.e. 5. és 4. évezredtől egyre hangsúlyosabban jelent meg a tej, mint táplálékforrás. Ez nem csak az étkezési szokásokat, az anyagi kultúrát vagy a társadalmi folyamatokat befolyásolhatta, hanem az emberi genetikát is alakította.

A tej kutatása tehát fontos az ember története szempontjából, azonban felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet ennyi idő távlatából vizsgálni. Ebben jelent hatalmas segítséget a szerves mikronyom-vizsgálati módszerek gyors fejlődése, melyeknek köszönhetően ma már ki tudjuk mutatni a tej és egyéb zsírtartalmú ételek meglétét az őskori kerámiaedényekben.

Az előadás több szempontot bemutatva vizsgálja, hogy évezredek távlatában milyen nagy jelentősége lehet az olyan, számunkra mindennapinak tűnő és egészen egyszerű dolgoknak is, mint a tej.

Az előadást Hegedűs Zsuzsa az ELTE Régészettudományi Intézetének doktori hallgatója tartja. Fő kutatási területe az Alföld kora és középső rézkora. Elsősorban a Hunyadihalom-kultúra kerámiaanyagának funkcionális vizsgálatával és a települések háztartásrégészeti szempontú elemzésével foglalkozik.

► A 2022-ben induló MTA-ELTE Lendület Innováció kutatócsoport ezekkel az előadásokkal mutatkozik be a Kutatók Éjszakáján.

Szilágyi Márton 19 órakor előadása itt érhető el: https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/elte-bolcseszettudomanyi-kar/rezkor-az-innovaciok-korszaka-1

Alkalmak
2022-09-30
20:00 - 20:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles