Számoljuk újra a magyar filmtörténetet!

 

Beszélgetés a magyar film társadalomtörténete projektről, a digitális bölcsészet és a filmtudomány kapcsolatáról.

A beszélgetés bemutatja az ELTE BTK Filmtudomány Tanszék oktatóinak nagyszabású, kollektív kutatását. A magyar film társadalomtörténete projekt új módszerek és adatok segítségével tekintette át az 1931 és 2020 közötti magyar játékfilmek trendjeit, az program a kutatás során felmerült kérdésekből ad ízelítőt.

Valóban a vígjáték a tipikus magyar filmes műfaj? Tényleg rendőrök és katonák a tipikus negatív hősök a magyar filmekben? Mit nevezhetünk sikernarratívának a magyar filmekben? Mennyire befolyásolja a finanszírozás és a gyártási szisztéma a magyar filmek trendjeit? Hogyan lesz a Mici néni két élete és a Falfúró korszakfilm?  Beszélgetés filmekről, trendekről, korszakokról és korszakos filmekről.

Résztvevők:

Hirsch Tibor filmtörténész, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszék docense. A filmszak alapításától kezdve az egyetem oktatója, a magyar és a hollywoodi filmtörténet kutatója. Számtalan tanulmány, szakcikk és filmtörténeti esszé szerzője.

Kovács András Bálint az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének vezetője, a Kaliforniai Egyetem (San Diego) vendégoktatója. Főbb művei: The Circle Closes (A kör bezárul), 2013, Screening Modernism (A modern film irányzatai), 2008, Tarkovszkij (1997), Les Mondes d’Andrej Tarkovsky (1987).

Lakatos Gabriella filmtörténész, 2022-ben szerezte meg doktori fokozatát az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Programjában. Kutatási területe a harmincas-negyvenes évek magyar filmje és a klasszikus hollywoodi filmtörténet.

Varga Balázs filmtörténész, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének vezetője, a Metropolis című filmtörténeti és filmelméleti folyóirat alapító szerkesztője. Kutatási területe a modern és kortárs magyar film, az európai film, a filmes társadalomtörténet és a népszerű filmkultúra.

Alkalmak
2022-09-30
16:00 - 17:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles