Tér Idő Lélek – A művelődéstörténet tudományokon átívelő kapcsolódási pontjai

 

Előadásokkal, játékokkal, szabaduló szobával, ajándékokkal, történelmi ételkóstolóval várja a kedves érdeklődőket az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszéke!

A program előadásai a trianoni legendáktól, Erdély épített örökségének kortárs értelmezésén át az ukrajnai háború kulturális vonatkozásáig mutatják be a tanszék kutatásait és a különböző tudományterületekkel való együttműködését.

A programok  az ELTE TTK és a BME ÉDI együttműködésével valósulnak meg. Az előadások mellett a program látogatói a BME Építőművészeti Doktori Iskolájának szervezésében megismerkedhetnek Erdély hagyományokból induló kortárs építészetével és az elmúlt néhány évszázad társasjátékaival, amelyek közül egyik-másik mai szemmel nézve igen meglepő lehet!

A „Legendás címerállatok és megfigyelésük” tematikájú szabaduló szobából a kijutás nem lesz egyszerű, de nem is lehetetlen! A nyertesek különleges ajándékokban részesülhetnek, de azok se keseredjenek el, akiknek esetleg nem sikerül győzelmet aratniuk, hiszen vigaszajándék is jut bőven minden bátor vállalkozónak! Játsszunk és szórakozzunk együtt, úgy ahogy a régmúltban.

Szeptember 29., csütörtök

  • 17:00-19:00 Kiállítás megnyitó és a kiállítás megtekintése (Múzeum krt. 6-8., 2. emelet, Művelődéstörténeti Tanszék folyosója)

Szeptember 30., péntek

  • 17:00 - 22:00 Interaktív programok (Múzeum krt. 6-8., 2. emelet, 254-es és 257-es termek)

  • 18:00 - 20:30 Előadások (Helyszín: A épület, 429-es terem)

Az előadások részletei:

► Ablonczy Balázs: Trianon-legendák

Vajon volt-e magyar menye Georges Clemenceau-nak? Felelősek-e a szabadkőművesek Trianonért? Meg tudta volna-e menteni Mackensen német tábornagy Erdélyt? Az előadásban egyebek mellett ezekre a kérdésekre is keressük a választ a Művelődéstörténeti Tanszék oktatójával, akinek idén jelent meg második könyve a trianoni békeszerződést övező legendákról, a nagy sikerű Trianon-legendák (2010) után.

Ablonczy Balázs történész, a 20. századi magyar történelem specialistája, eddig 15 könyve jelent meg, a magyar mellett még öt idegen nyelven. A Lendület-Trianon 100 Kutatócsoport vezetője. Legutóbbi könyve: Száz év múlva lejár? Újabb Trianon-legendák (2022)

► Kőszegi Margit: Átmenetek az ukrán identitásban

Az ukrán kollektív identitás több évszázados formálódásának egyik alapeleme a bizonytalanság és az átmenetiség. A kulturális antroplógusok által kidolgozott liminalitás elméletének segítségével vezeti végig az előadás az érdeklődőket azokon az átmeneteken, amelyek formálják az általános figyelem központjában lévő ukrán nemzetet.

Kőszegi Margit geográfus, történész, kutatásai Európa keleti felének sajátos társadalmi folyamataihoz és jelenségeihez kötődnek, melyek közül főként a nacionalizmusok vizsgálatát tekinti kiemelkedő feladatának.

► Szilágyi Norbert: Hagyomány és megújulás / Székelyföld népi építészetének kortárs jelene

Az előadás Székelyföld népi építészetének kortárs jelenét tárgyalja, bemutatva azokat a körülményeket, amelyek befolyásolják a hely, mint élettér belakásának és személyessé tételének folyamatát a változó székelyföldi természeti és társadalmi térben.

Szilágyi Norbert építész, a BME-Építőművészeti Doktori Iskolájának harmadéves hallgatója. Kutatási területe Székelyföld népi építészetének jelene, kortárs továbbírása.

Partnerszervező intézmények:

  • ELTE BTK Dimenziók Interdiszciplináris Művelődéstörténeti Műhely

  • ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet

  • BME Építészmérnöki Kar Építőművészeti Doktori Iskola

Alkalmak
2022-09-30
17:00 - 22:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles