A fogalmak szerepe, avagy a jól értelmezhető egyedek kialakításának jelentősége az adatrendszerekben

 

De jó lenne, ha a megrendelő és a fejlesztő is ugyanazt értené termék alatt! Megrendelőként ugyan terméket rendelünk és terméket kapunk, amikor a rendelésünket teljesítik, de a rendelés során nem feltétlenül az egyedi termékek közül választunk (mint egy meghirdetett ingatlant), hanem a készlettel rendelkező termékekből rendelünk meg valamennyit (mint a leggyakrabban); esetleg nem is a termékek között keresgélünk (mint a jobb ruhakereskedési weboldalakon), hanem az úgynevezett modellek közül választunk egyet valamilyen színben és méretben.
Adatbázis-tervezésnél azt tanítom, hogy a patikában sem gyógyszert veszünk, hanem terméket, amely valamilyen kiszerelésben kapható gyógyszer (miközben a gyógyszert leíró adatokat is nyilván kell tartani). Mozijegyet sem filmre veszünk, hanem vetítésre, miközben minden vetítésen egy, valamilyen adatokkal leírható filmet láthatunk. Véleményem szerint a könyv mint fogalom három környezetben mást jelenthet az adott nyilvántartás adatbázisának egyedei között: az irodalomban, a könyvesboltban és a könyvtárban.

Ezzel nem a sikeres fejlesztőt akarom rábeszélni arra, hogy például a Table_23 nevű adattábláját nevezze át, hanem a feladatspecifikációban pontosított „könyv” egyedére épített adattábláját nevezze Könyv szinonimanéven, amikor a felhasználói dokumentációt készíti. Egy kevésbé sikeres tervező sajnos nem fogja megkülönböztetni a művet a kiadott könyvtől, és a könyvet a kölcsönözhető példánytól.

Tényleg boldogabbak lennénk végfelhasználóként, ha értelmes weboldalakon gyorsan kereshetnénk, vagy adatrendszerek szereplőjeként véges időben megértenénk a nekünk készült alkalmazás felhasználói leírását… és jóval hatékonyabbak lennénk fejlesztőként, ha a fejlesztés megrendelőjével már a legelején pontosan tisztáznánk a követelményekben szereplő dolgokat. Az adatrendszerek készítésénél elengedhetetlen a közös fogalomtár és az egyedek meghatározása az értelmezést segítő elnevezéssel.

Nézzük át együtt a tipikus nyilvántartások verzióit tisztázó kérdéseket, amelyeket az adatrendszerek megrendelésénél vagy építésénél fel kellene tennünk! Ígérem, hogy közben általános, nem pusztán informatikusi rálátás szerezhető az adatbázis-tervezés elmaradhatatlan, nem automatizálható szakaszára.

További információk vendégeinknek:

Alkalmak
2021-09-24
18:00 - 18:50

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles

Élő