Elektrotechnikai Múzeum mint az innováció forrása

 

Az asztal körül mindenki elcsendesült, megfogtuk egymás kezét, mintha Jedlik Ányos szellemét kívántuk volna megidézni. Az influencia gép surrogását tisztán lehetett hallani, és amikor az asztal végén összeért a két mutatóujj, akkor az egész társaság „megrázó” élményt élt át. Majd hangos kacagásban törtek ki...

Az Elektrotechnikai Múzeum gyűjteménye és intézménye világszinten is különleges. A villamos szakma kezdeteitől napjainkig tartó fejlődés nagy alakjainak, eszközeinek, szakágainak stílusos környezetben állít emléket egy korábban villamosipari épületben, a villamosenergia elosztására szolgáló belvárosi alállomásban. De valóban csak az emlékezés helye ez? Nosztalgiázó, nyugdíjas villamosmérnökök korzója? Nem, ennél sokkal szélesebb réteget le tud kötni.

A villamosság tudománya, a színtelen és szagtalan villamosság itt kézzelfogható eszközökké alakul az elménkben. Megismerjük a „delejesség” születésének, átalakulásának, felhasználásának módjait. Különleges fizikaóráknak ad helyet, sőt, az elektrotechnikus tanulóknak szakmatörténeti kurzusokhoz szolgál élő tankönyvként. És hogy mi köze az élő szakmához, a fejlődéshez?

Kevés olyan területe van mai életünknek, amely a villamosenergiát nélkülözni tudja, és éppen ritka nagy fejlődés, átalakulás tapasztalható a villamosipar eszközeiben, mindamellett, hogy az alapelvek, amelyeket alkalmazunk, több mint száz éve időtállónak bizonyultak. Ennélfogva a szakma mai eszközei 5-10 év múlva már a múzeumi tárlókba illenek. És ugyan mi szolgálhatna a fejlesztéseknek jobb alapanyagként, mint a tegnap és a ma ismeretei?

Hibás szemlélet volna azt gondolni, hogy a fejlesztés, az innováció csupa új gondolat ötletszerű összekapcsolása régi eszközökkel. Az érdemi műszaki fejlesztést átgondolt értékelés, a meglévő és elmúlt eszközök érdemi elemzése kell hogy megelőzze. Ennek a folyamatnak a tanulmány- és a tudománytárak, a múzeumok gyűjteményei a legtermékenyebb táptalaja. Belátják ezt az egyetemisták, akik a Nóvum Születésének ünnepléséhez helyszínül választják, technikus hallgatók, akik nem csak látogatják a múzeumot, de szakvezetést vállalnak különleges rendezvényeken, hogy szakmájuk szépségeit más emberek elé tárják, és fontos, hogy lássák ezt a villamos ipar aktív résztvevői és szakemberei is.

Az Elektrotechnikai Múzeum egy élő szakma értékeinek a tára. Jó lenne még sokáig megőrizni ennek!

További információk vendégeinknek:

Alkalmak
2021-09-24
21:00 - 21:50

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles

Élő