Robotika - Környezettudatosság a közlekedésben - tudományos játszóház

 

A Bányai Júlia Gimnázium speciális oktatási területe a robotika, robotprogramozás. Valamennyi diákunk tanul különböző szinteken robotprogramozást. Különböző csapatokkal négy alkalommal képviseltük Magyarországot a World Robot Olympiad Világbajnoki Döntőjén. A legjobb eredményünk egy világbajnoki ezüstérem (80 ország bajnokcsapata között).

A környezettudatosság és a robotika összekapcsolásaként olyan interaktív programot tervezünk, ahol az érdeklődők kipróbálhatják az elektromos meghajtású robotok irányítását egy játékos versenyen (robot szumó). Az est folyamán félóránként egy-egy versenyt rendezünk a bátor jelentkezőknek, akik közül a legjobb még jutalmat is kap.

Az érdeklődők lehetőséget kapnak, hogy a 2022-es WRO verseny országos dobogós projektjének robotjával kreativitásukat és ügyességüket teszteljék, egy videójátékok mintájára készült, de valós térben mozgó elektromos meghajtású robotot irányítva.

Az elektromos autókat tartják a jövő lehetőségének. A fosszilis energiahordozók háttérbe szorulásával ez különösen aktuálissá vált. Egy elektromos meghajtású jármű esetén nem csak konstrukció és a műszaki megoldások a fontosak, hanem a mögöttük meghúzódó programozás, szoftverek is. A Kutatók Éjszakája programon a látogatók (életkortól függetlenül) egyszerű eszközökkel maguk is kipróbálhatják az elektromos járművek egyszerű programozását. Mindehhez MINDSTORMS robotokat használunk. Az alsó tagozatos diákok pedig digitális tervrajzok alapján építhetek különböző járműveket, amelyek egyszerű kódolással működésre is bírhatók.

Kedvcsináló: https://youtu.be/jsgXkNMsDHE

A program a KEHOP-5.4.1-16-2016-00715 pályázat keretein belül valósul meg, Kecskemét Megyei Jogú Város és a Hírös Agóra támogatásával.

Alkalmak
2022-09-30
18:00 - 22:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles