Hagyomány, kultúra, vadászat - Kultúrtörténeti áttekintés a kutatók éjszakáján

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum „Vadász és áldozat” címmel, kultúrtörténeti előadássorozattal kapcsolódik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. A bő értelmezéssel körvonalazott előadásaink témái:

16:30 Gáspár László: A trófea szerepe a vadászatban - Rövid történeti áttekintés a trófea szerepéről az őskortól napjainkig.

17:00 Nagy László: Kutyák és más állatok szerepe a vadászat során - Legjobb barátunk a vadászatban. Vadászkutyák rövid ismertetése fajták szerint.

17:30 Albert Gábor: Vadászat az oktatásban - Oktatás a vadászatról? Hol és mikor? A vadászat elméleti és gyakorlati oktatásának krónikája.

18:00 Matits Ferenc: Diána - Artemisz a képzőművészetben - Vadászat és esztétika művészettörténész szemmel.

18:30 Imre Zoltán: Zene füleimnek, avagy variációk egy témára - Vadászat a komolyzenében, zenetörténeti áttekintés a vadászat jegyében.

19:00 Welker Gábor: „Vadat és halat, s mi jó falat Szem-szájnak ingere – Vadászat a gasztronómiában

19:30 Gáspár László: Vadászati rítusok, babonák, hiedelmek

20:00 Papp Tibor: „Híres, drága bunda rajtam, húsz körömmel magam varrtam. Nyusztból, nyestből, mókusból, kutyából meg farkasból" – Csendes vadászat medvére, erdélyi történetek képekben.

20:30 Imre Zoltán: Múzsák árnyékában – A bajvívás és becsületsértési párbaj kultúrtörténete.

21:00 Nagy József: Vadgazdálkodás és természetvédelem – A vadtúltartás és következményei.

21:30 Az est meglepetése a „Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon" című kiállítás megtekintése közösen az előadókkal. A kiállítást csak az előadásokon tartózkodó közönség tekintheti meg.

Alkalmak
2021-09-24
16:30 - 22:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles