A tűzoltók döntési technikái: heurisztikák

 

A döntéseink hátterében tudatos és kevésbé tudatos folyamatok állnak. Ezeknek a folyamatoknak a vizsgálatával korábbi kutatások már foglalkoztak, amelyekből az Amos Tversky és Daniel Kahneman munkái mérföldkőnek tekinthetők.

Ezen kutatások alapján a heurisztika kifejezés, olyan egyszerűsítő módszereket jelent, amelyek az ember korlátozott kapacitásait, az eredményes döntéshozatal érdekében, úgynevezett „rövidítő utakkal” hivatott kezelni. Ennek értelmében tehát a heurisztikák, olyan elméleti és tapasztalati szabályokon alapuló jól bevált stratégiák, amelyek jelentősen lerövidítik a probléma megoldásához vezető utat.

A tűzoltók által végzett káreseti tevékenységek általában veszélyes környezetben zajlanak. A tűzoltás vezetőjének sok esetben kevés információ áll rendelkezésére a beavatkozást hatékonyan koordinálni, mégis meg kell hoznia a beavatkozás előkészítésével, tűzoltással esetleg életmentéssel kapcsolatos döntéseit eme információhiányos környezetben.

Amíg a veszélyforrás irányának, nagyságának és várható hatásainak ismeretében dönthet a helyes taktikáról, a rendelkezésére álló erőforrások szakszerű és eredményes felhasználásáról, addig ezen ismeretek hiányában kénytelen rövidítő utakat alkalmazni a döntéshozatal pillanatában. Ez az állapot előidézheti a heurisztikák megjelenését, amelyből születhetnek jó döntésekhez is, de okozhatják szuboptimális döntések meghozatalát is.

Az előadás a tűzoltásvezető döntései hátterében álló folyamatok, valamint a döntéshozatalhoz elvezető rövidítő utak (heurisztikák) torzító hatásainak megismerésével foglalkozik annak érdekében, hogy a veszélyes környezetben dolgozó tűzoltók és a veszélyeztetett állampolgárok biztonsága növelhető legyen.

A Campusra történő belépéshez személyi igazolvány szükséges!

Alkalmak
2021-09-24
20:45 - 21:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles