Az orosz űrhadviselés ambíciói és realitásai 2030-ig

 

Az Oroszországi Föderáció közel harminc éves fennállása során különleges „színfoltja” a világ biztonságpolitikai térképének csakúgy, mint jogelődje a Szovjetunió volt. Az ország egyszerre ötvözi magában a régi birodalmi jellegű irányítást és szemléletet, valamint a 21. század törekvéseit és technikai eszközeit. Éppen ezért Oroszország és tevékenysége folyamatosan megosztja a nemzetközi közvéleményt legyen szó bel-, és külpolitikai lépésekről, katonai stratégiákról vagy gazdasági kérdésekről. Erre a kettősségre kiváló példaként szolgál az emberiséget 50-80 éve foglalkoztató űrhadviselés, illetve ezzel kapcsolatban a területen hosszú múltra visszatekintő orosz tevékenység jelentősége, ambícióinak és reálisan megvalósítható céljainak rendszere.

Előadásom során elsőként rövid, átfogó ismertetőt nyújtok az űrhadviselésről és a terület militarizálódásáról. Majd bemutatom az űrhadviselés múltját, jelenjét és jövőbeli tendenciáit kifejezetten Oroszországra specializálódva. Végül a teljesség érdekében kitérek arra, hogy az állam világűrben való offenzív jelenlétet feltételező tervei milyen biztonságpolitikai kockázatot jelentenek a multipoláris világ többi erőközpontja számára- 

 A témát – és az előadást – leginkább az űrhadviselés és Oroszország iránt érdeklődők figyelmébe ajánlanám, hiszen egy összegfoglaló, amely a témában felmerülő olyan kérdésekre keresi a választ mint „Az orosz űrprogramok tekinthetőek –e egy átfogó űrstratégia részeiként ?” illetve „Lesz -e önálló orosz űrállomás a közeljövőben ?” valamint „Reális fenyegetésként tartható –e számon, hogy az Oroszországi Föderáció monopol-helyzetbe kerüljön az űrben ?”

A Campusra történő belépéshez személyi igazolvány szükséges!

Alkalmak
2021-09-24
18:30 - 19:15

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles