Sürgősségi ellátás rendkívüli körülmények között

 

Segíteni bajba jutott embertársainkon mindannyiunk erkölcsi felelőssége, míg a rendvédelmi állománynak eskühöz kötött, jogszabályi kötelessége. A segítségre szorulók palettája széles, kiterjed a könnyű sérüléstől az életveszélyes állapotig, egy személytől a katasztrófák áldozatainak tömegéig. Tovább tarkítja a képet, ha számba vesszük a lehetséges helyszíneket. A baleset történhet közvetlen környezetünkben, karnyújtásnyira vagy extrém körülmények között, amikor a bajba jutottak megközelítése, önmagában is kihívás. Ezen utóbbi helyzetek fedik le a különleges mentés definícióját vagy – és ez talán jobban fedi a valóságot – rendkívüli körülmények között történő akut helyszíni ellátást.   

Ezekben a speciális esetekben a mentést komplex cselekményként kell értelmeznünk, amiben nem elegendő az elsődleges egészségügyi ellátás ismerete. A sikeres végrehajtáshoz olyan képességeket is be kell vetni, amelyek az adott körülmények között nélkülözhetetlenek a sérült megközelítésében, biztonságának megteremtésében és fenntartásában, illetve lehetővé teszik a helyszínről való kiemelést, az evakuációt. Ezek a műszaki-technikai manőverek az ellátandó és ellátó személyzet biztonságát gyanánt szolgálják.

Minél összetettebb egy helyszín, a kimenekítés - egészségügyi ellátás - evakuáció triászából álló folyamat, annál időigényesebb. Amennyiben ehhez hozzávesszük a kritikus állapotú sérült vitális funkcióinak helyreállításának időérzékeny kényszerűségét, látható, hogy a speciális mentés több mint egyszerű technikai vagy egészségügyi feladat, inkább térben és időben integráltan zajló, egymásra épülő, jól szervezett tevékenységek összessége.

A Campusra történő belépéshez személyi igazolvány szükséges!

Alkalmak
2021-09-24
21:30 - 22:15

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles