Közösségi tudomány? – Esélyteremtés, bevonódás, kommunikáció és kölcsönös tanulás

 

Az NYTK Többnyelvűségi és Edukációs Nyelvészeti Kutatócsoportjának interaktív bazárjában az Esély projektjei során végzett fejlesztésekkel, a többnyelvűséget, a hazai nemzetiségeket, a siket és cigány közösségeket, a jelnyelvet és a romani nyelvet övező legfontosabb tények, hitek és tévhitek témájával is közelebbről megismerkedhetnek.

 A 2021. évi Kutatók Éjszakája rendezvényen a Nyelvtudományi Kutatóközpont Többnyelvűségi és Edukációs Nyelvészeti Kutatócsoportja interaktív kitelepülés keretében várja a kutatóhely, valamint a többnyelvűségi kutatási témák és fejlesztések iránt érdeklődőket. A rendezvényen a résztvevőknek arra is módjuk nyílik, hogy a Többnyelvűségi és Edukációs Nyelvészeti Kutatócsoport stúdiójában személyesen tapasztalják meg a fejlesztői munka technikai részleteit, s rövid helyszíni felvétel keretében osszák meg élményeiket, tegyenek fel kérdéseket a témákkal kapcsolatban.

●       Interaktív digitális feladatkészítés: az érdeklődők szakmai workshop keretében ismerkedhetnek meg, próbálhatják ki és sajátíthatják el a közoktatási gyakorlatban is tesztelt és alkalmazott multimodális digitális feladatok, játékok, kvízek létrehozására alkalmas IKT szoftvereket. A résztvevők összemérhetik tudásukat a hiánypótló magyar jelnyelvi fókuszú feladatokban, játékokban, valamint saját feladatokat, játékokat is készíthetnek.

●     Ismerkedés a jelnyelvekkel, siket közösséggel és kultúrával: a látogatók szakértő jelnyelvi tolmács közvetítésével különböző interaktív feladatokon, játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a jelnyelvekkel, a siket közösséggel és kultúrával.

●       Stúdiólátogatás: interaktív stúdiólátogatás a kutatócsoport nyelvi laborjába. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek egy nyelvészeti munkára alkalmas labor technikai és fizikai kialakításába, az itt folyó munkálatokba, és rövid stúdiófelvételek keretében kipróbálhatják maguk is, milyen az adatközlők szerepében lenni.

●       Mindennapi többnyelvűség és tévhitbontás: a résztvevők digitális feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a mindennapi többnyelvűséggel, a magyarországi nemzetiségekkel, bepillantást nyerhetnek a kutatócsoport által, a közösségi tudomány (citizen science) szellemiségében fejlesztett magyar jelnyelvi és romani nyelvi feladatokkal.

Az egyes programpontok a rendezvény teljes ideje alatt látogathatóak, kipróbálhatóak.

Alkalmak
2021-09-24
15:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles