Névadási szokásainkról - Betekintés a Névtani munkacsoport munkájába

 

Kik és miért adnak nevet a személyeknek, helyeknek, égitesteknek, intézményeknek? Mit jelent a saját család- és keresztneve? Van-e a nevének jelentése? Miért érezzük az egyik nevet „öregesnek”, míg a másikat „fiatalosnak”? Mire jó az Utónévportál?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel is foglalkozhatnak az érdeklődők a Kutatók Éjszakája rendezvényen.

A Nyelvtudományi Kutatóközpontnak hosszú évtizedek óta törvényi kötelezettsége az újonnan kérvényezett utónevek bejegyezhetőségének szakmai véleményezése, valamint a nevekkel kapcsolatosan a közönségszolgálathoz fordulóknak írásban vagy telefonon segítséget, felvilágosítást, szakmai tanácsot adni. Így a Névtani munkacsoport tevékenysége igen összetett és szerteágazó: a jól körülhatárolható napi, szoros határidőkkel rendelkező közhasznú feladatok tudományosan hiteles ellátása mellett (a névkérelmek elbírálása, a névlista bővítése, kapcsolattartás az illetékes hatóságokkal stb.) feladata a meglévő névadattárak archiválása, szocioonomasztikai kutatások, valamint az eredmények közzététele, tudományos publikációk és ismeretterjesztés formájában is.

A Kutatók Éjszakája keretében az érdeklődők a játékos, kvízzel kiegészített előadás során hallhatnak a személynevek különböző típusairól, személynévkincsünk alakulásáról, a 21. század névadásának jellemzőiről. Betekintést nyerhetnek a Névtani munkacsoport tevékenységének egyik szeletébe: közösen átgondolhatják néhány bejegyzésre javasolt és nem

javasolt név esetében a felmerülő érveket; megismerhetik a leggyakoribb névkérelemtípusokat.

A találkozás az Utónévportál bemutatásával, kipróbálásával és vetélkedővel zárul.

Alkalmak
2021-09-24
15:00 - 15:45
2021-09-24
17:00 - 17:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles