Részvételi szociolingvisztika a gyakorlatban: Edukációs nyelvészet kisebbségi közösségekkel

 

Különleges magyar jelnyelvi és romani (cigány) nyelvi szakmai foglalkozásokra várjuk azokat, akik részvételi kutatási módszereket kipróbálva szeretnék megismerni Magyarország nyelvi és kulturális változatosságát.

A 2022. évi Kutatók Éjszakája programsorozat keretében a Nyelvtudományi Kutatóközpont Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Intézetének Többnyelvűségi és Edukációs Nyelvészeti Kutatócsoportja a nemrégiben lezárult, kisebbségi közösségekkel együtt végzett Esély-kutatások, valamint a jelenleg futó Erasmus+ projekt köré szervezett bemutatók és interaktív, játékos szakmai foglalkozások keretében a résztvevőket bevonva kívánja bemutatni elmélet és gyakorlat, kutatás, tanulás és oktatás átjárásait, s várja a kutatóhely, valamint a részvételi szociolingvisztika, a kisebbségi közösségek, az edukációs nyelvészeti kutatások és fejlesztések iránt érdeklődőket. A program két, a magyarországi közoktatásban máig kevéssé látható kisebbségi nyelvet és használói közösségeit a középpontba állítva, egy romani és egy jelnyelvi modult kínálva várja a látogatókat a Kutatóközpontban párhuzamosan két külön helyszínen. 

Jelnyelvi modul:

Stúdiólátogatás és ismerkedés a magyar jelnyelvvel: interaktív stúdiólátogatás a kutatócsoport nyelvi laborjában. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek egy nyelvészeti munkára alkalmas labor technikai és fizikai kialakításába, interaktív módon ismerkedhetnek meg és vonódhatnak be az itt folyó edukációs nyelvészeti kutatási-fejlesztési munkálatokba, valamint szakértő jelnyelvi tolmács közvetítésével különböző interaktív feladatokon, játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a magyar jelnyelvvel.

Helyszín: földszint 18-as szoba

Romani modul:

Tudomány, kultúra, művészet szinergiájában: az érdeklődők a kutatócsoport munkatársainak és a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport, valamint a Budaörsi tanoda tagjainak részvételével nép- és nyelvismereti kvízeken, improvizatív, interaktív nyelvi és drámapedagógiai feladatokban tehetik próbára tudásukat. A jelenleg folyó Erasmus+ projekt kutatási-fejlesztési munkálatain keresztül megismerkedhetnek a cigány közösségek nyelvi és kulturális változatosságával, ennek fontos oktatási vonatkozásaival, a romani nyelvi repertoár sokszínűségével és vizsgálati módjaival, a két- és többnyelvűség szociolingvisztikai, kulturális, művészeti aspektusaival – szavakba, mesékbe, ritmusba, zenébe ágyazva.

Helyszín: földszint 5-ös szoba

Alkalmak
2022-09-30
16:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles