Új kutatótér az OSZK-ban. Személyes történelem mozgóképen ‒ oral-history

 

A Történeti Fénykép- és Videótár gyűjteményeihez a nemrég megnyitott új kutatóteremben, a Kápolnatérben immár méltó körülmények közt férhetnek hozzá kutatóink. Az előadás bevezetőjében Sárközy Réka, a Fényképtár vezetője mutatja be az új teret, a kutatási lehetőségeket és néhány különleges albumot. 

"Ha a miniszterrel vagy a vezérezredessel életútinterjú készül, ne felejtsük el megkérdezni a titkárnőt vagy a fegyverhordozót is!" ‒ vallotta Bokor Péter filmrendező, többszáz életútinterjú készítője, a Történeti Interjúk Tára egyik alapítója. Az Országos Széchényi Könyvtár interjúgyűjteményének rövid történetén keresztül ‒ az első, gyűjtött, még a hetvenes években készült felvételektől egészen a legújabbakig, mint például a The Other Europe nemzetközi együttműködés során megszerzett filmes emlékek ‒ Lukács Bea, a gyűjtemény vezetője beszél arról, hogy miért érdekes a hétköznapi, személyes történelem, hogyan tudja bővíteni ismereteinket egy korról, egy eseményről a szemtanúk szubjektív emlékezete. Az előadás közben részleteket vetítünk ritkán vagy soha nem látott videóinterjúkból. 

Az előadók: 

Lukács Bea Kolozsváron végezte egyetemi tanulmányait, kémia-fizika tanári szakon. A televíziós szakmába még egyetemistaként, 1992-ben került be: az induló Duna Televízió stábja bemondótoborzásán választották ki. 2004-től munkatársa, 2008-tól pedig az OSZK audiovizuális dokumentumokkal foglalkozó csoport vezetője. 

Sárközy Réka az ELTE Bölcsészkarán és a Színház és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. 2018 óta az OSZK Fényképtárának vezetője, kutatási területe a történelmi dokumentumfilm és a történelmi fényképek.  A Színház és Filmművészeti Egyetemen doktorált 2011-ben, „Elbeszélt múltjaink” címmel jelent meg monográfiája a magyar történelmi dokumentumfilm történetéről.  Óraadóként tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetében, és a Színház és Filmművészeti Egyetemen. 

Alkalmak
2021-09-24
16:00 - 16:40

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles