Hevesi Sándor Faust-előadásának rendezőpéldánya

 

Huber Beáta

Hevesi Sándor Faust-előadásának rendezőpéldánya

XX. század elején bemutatott színházi előadásokról sok esetben meglehetősen kevés forrás maradt fenn. Legtöbbször csupán színlapok, műtermi fotók és szubjektív hírlapi kritikák nyújtanak eligazítást a kutatók számára. Ebből a szempontból példaértékű, ha egy-egy előadásról kidolgozott rendezőpéldány maradt fenn, melyből rekonstruálhatjuk az előadás főbb elemeit, illetve a szöveg mellé írt megjegyzésekből képet alkothatunk a rendező értelmezéséről, a színészi játékkal kapcsolatos elvárásairól is.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Kézirattára őrzi Goethe Faust című művéből készült előadás rendezőpéldányát. Az 1927. május 30-án bemutatott nemzeti színházi előadást Hevesi Sándor rendezte. A Hevesiről szóló szakirodalom, valamint a Nemzeti Színház történetét feldolgozó munkák eddig csak nagyon szűken, a hírlapi forrásokat idézték az előadással kapcsolatban.

Előadásomban arra teszek kísérletet, hogy a rendezőpéldány alapján az eddigieknél komplexebb képet rajzoljak az előadásról, amely megmutatja Hevesi dramaturgiai elképzeléseit, illetve az egyes színházi jelrendszerek előadásban játszott szerepét.  

(A képen Hevesi Sándor ismeretlen fotós felvételen.)

Alkalmak
2023-09-29
20:30 - 20:50

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles