Rényi Zsuzsanna: Ars Mathematica, Biography of my Parents című könyv bemutatója

 

A Typotex Kiadó gondozásában 2021. szeptemberében megjelenő Rényi Zsuzsanna Ars Mathematica Biography of my Parents, Katalin & Alfréd Rényi című könyv bemutatójával várunk minden kedves érdeklődőt intézetünkben vagy online közvetítésünkön.

 

Aki a matematikát sikerrel akarja alkalmazni a gyakorlatban, annak álmok álmodójának kell lennie.    (Rényi Alfréd)

 Rényi Alfréd és Rényi Kató illusztris családokból származó különleges házaspár volt, baráti körükhöz matematikusok mellett neves irodalmárok és művészek is tartoztak. Rényi Alfréd azon túl, hogy hazahozta a modern valószínűségszámítás elméletét a Szovjetunióból, világszínvonalú, rendkívül érdekes, eredeti és eredményes kutatóvá vált. Ő alapította a Magyar Tudományos Akadémia Alkalmazott Matematikai Intézetét, amelyet ma Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetnek neveznek, és ő vezette az ELTE Valószínűségszámítási Tanszékét is. Vitalitása mindenkit lenyűgözött: mindenre talált időt, evezett, síelt, kirándult, pingpongozott, zenélt és emellett hihetetlen intenzitással matematizált. Felesége, Kató is élénken részt vett a matematikai közéletben.

A most megjelent kötetben e csodálatos pár életműve válik a nagyközönség számára megismerhetővé. Leányuk, Rényi Zsuzsanna, a szülei történetének bemutatása mellett az általa készített és összegyűjtött, itthoni és külföldi barátokkal, tanítványokkal, kollégákkal folytatott interjúk segítségével tárja elénk a különleges matematikus házaspár és a magyar kulturális elit második világháború előtti és utáni életét. Ahogyan a könyvben írja: „…a visszaemlékezések segítségével Orpheuszként törekszem a lehetetlenre, vagyis arra, hogy szüleimet visszahozzam a túlvilági Hádészből, s talán azok számára is élő portréjukat rajzoljam meg, akik már nem ismerhették őket”.

Alkalmak
2021-09-24
17:00 - 18:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles

Élő