Down szindróma, a testbe zárt csoda – avagy a szív- és immunrendszer zavara

 

Down szindróma, a testbe zárt csoda – avagy a szív- és immunrendszer zavara

A szívhibával született gyermekek száma világviszonylatban és Magyarországon is az egyik vezető csoportját képezi a veleszületett magzati rendellenességeknek.

Az embrionális élet 23. napján dobban meg először az a szív, ami az élet kialakulásához és fenntartásához szükséges. Sok esetben hiába a modern diagnosztika, a méhen belüli fejlődés során számos szívfejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség a Down szindróma, mely esetben minden 600. megszületett gyermek eggyel több kromoszómával érkezik a világra. Ennek következményeként szervezetükben egyes folyamatok alul- vagy túlműködnek, így számos szervi fejlődéstani és működésbeli eltérés tapasztalható. Ezek közül a leggyakoribb a szívfejlődéstani rendellenességek kialakulása és az immunrendszer nem megfelelő működése.

Egy fejlődésbiológus és egy szívsebész közös munkájának legfrissebb eredményei alapján információt kapunk a Down szindróma során megjelenő szívhibák kockázatairól és az immunrendszer központi szervének, a csecsemőmirigynek fejlődési rendellenességeiről.

Dr. Bódi Ildikó a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének adjunktusa, Lenhossék díjas fejlődésbiológusa. Érdeklődésének középpontjában az immunrendszer fejlődése áll. Munkája során célul tűzte ki, hogy fényt derítsen a számos veleszületett szívfejlődési rendellenesség során kialakult immunrendszeri zavar kórképének fejlődéstani és genetikai hátterére.

Dr. Cao Chuntól, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet szívsebészétől a csecsemőkori szívhibák kialakulásainak és azok műtéti megoldásainak lehetőségeiről fogunk hallani és akinek segítségével betekintést nyerünk abba az érzékeny világba, mely az orvos és a beteg/szülő közötti kapcsolódást mutatja be.

Mindemellett az előadás során Dr. Ruttkay Tamás adjunktus segítségével bepillantást nyerhetünk az egészséges és a rendellenesen fejlődött szív szerkezetébe.

Alkalmak
2022-09-30
17:00 - 18:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles