Gyógyszeradagolási formák előállítása és szerkezetének tanulmányozása

 

„Egy nap gyógyszertechnológusok között”

A patikákban megannyi gyógyszer található, amelyek nem csak színükben, méretükben és hatóanyaguk-tartalmukban különböznek egymástól, hanem azok előállítási módjában is eltérhetnek.

A résztvevők játékos keretek között ismerhetik meg a különböző gyógyszerformák előállításának lehetőségeit, a készítmények szervezetben való viselkedését. A program bemutatja, hogy a gyógyszerkészítmények hatóanyagai mellett az inaktív összetevők (segédanyagok) illetve az előállítás technológiája is jelentős szerepet kap nemcsak a minőség, hanem a relatív ártalmatlanság és hatásosság vonatkozásában is. A hagyományos gyógyszerformák mellett ma már gyakran találkozhatunk különböző innovatív technológiai megoldásokat magában rejtő készítményekkel (nyújtott, szakaszos, késleltetett hatóanyag-leadású, szájban széteső, 3D-nyomtatott, liofilizált, nanokristályos készítmények stb.). Ezek a gyógyszerformák közelebbről (pl. digitális mikroszkóppal) tanulmányozva szemünk elé tárják speciális szerkezetüket, amelyeknek számos előnyük köszönhető.

Egy gyógyszer formulálása nem ér véget annak előállításával, hiszen a terméknek számos szigorú előírásnak, kritériumnak kell megfelelnie. Ennek érdekében különböző vizsgálati módszereket alkalmazunk, hogy megbizonyosodjunk a gyógyszerünk megfelelő minőségéről, amelyek közül néhánnyal a résztvevők is megismerkedhetnek.

Az érdeklődők számára szemléletes demonstrációkkal „láthatóvá tesszük”, hogy a megfelelő minőségű „tabletta/ kapszula anatómiája” (összetétel, felépítés) milyen összefüggésben van annak szervezetbeni viselkedésével.

Alkalmak
2022-09-30
17:00 - 17:45
2022-09-30
18:00 - 18:45
2022-09-30
19:00 - 19:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles