Tárlatvezetés a SZTAKI hardvertörténeti kiállításán

 

A múltból a jövőbe – kiállítás a SZTAKI elmúlt fél évszázadának fejlesztéseiből - tárlatvezetéssel

A SZTAKI az alapításakor is kulcsfontosságú kutatóintézetnek számított: a szocializmus alatt élő embargó miatt a nyugati országok fejlesztései nem, vagy csak alig juthattak el Magyarországra, az intézet saját eredményei azonban segítettek abba, hogy a hazai tudományos közeg lépést tarthasson a nemzetközi trendekkel. A múltból a jövőbe kiállításon ezen fejlesztések közül mutatunk be néhány fontos mérföldkövet, a teljesség igénye nélkül.

GD-80

A SZTAKI első olyan grafikus kijelzője, ami már saját memóriát és processzort kapott – ezeket is az intézetben fejlesztették ki.

X.25

Az X.25 protokoll az internet-protokollt is megelőzte, korábban ezt használták az intézet és több nagyvállalat hálózati kommunikációjára. A kiállításon az X.25 hálózati eszközei is megtalálhatók, amiket a SZTAKI-ban fejlesztettek.

Dialog CNC

A régió első mikroprocesszoros szerszámgépvezérlése annak idején nagy figyelmet kapott, nemzetközi szinten is foglalkoztak vele.

Primo

A magyar népszámítógép, ami sajnos nem teljesíthette be sorsát. A tervek szerint „egy mosógép áráért” kapható népszámítógép 1984-ben jelent meg, túl későn ahhoz, hogy igazán sikeres lehessen, de máig népes tábora van a régi számítógépek rajongói körében.

A Zugligeti Libegő digitális vezérlése

A SZTAKI-ban fejlesztett vezérlő 1990 óta hajtja a Zugligeti Libegőt. A digitális berendezés működéséről videó is látható a kiállításon.

Alkalmak
2022-09-30
18:00 - 18:45
2022-09-30
19:00 - 19:45
2022-09-30
20:00 - 20:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles