Rokon nyelvek a Kutatók Éjszakáján - A Finnugor Tanszék programja

 

A Finnugor Tanszék programjában a magyar nyelvvel rokon nyelvek közül a finnt és az udmurt nyelvet mutatjuk be, valamint egy nyelvtani jelenség kapcsán egyéb rokon nyelvek is szóba kerülnek:

1. Udmurt nyelvről magyarul udmurtoktól, udmurtokkal

Fedezzük fel együtt a magyar és udmurt közötti rokon vonásokat! Terveink szerint az izsevszki Állami Udmurt Egyetem udmurt anyanyelvű hallgatói is bejelentkeznek a program során, így „online személyesen” lehet kérdezni tőlük, beszélgetni velük.

2. Finn villámkurzus (Suomen kielen pikakurssi)

Egy rövid finn nyelvkurzust követően a résztvevők le is tesztelhetik frissen megszerzett tudásukat. Gyors versenyünkön értékes díjak is gazdára lelnek majd.

3. "Én úgy gondolom, hogy azt gondolom"

A program 3. részében a rokon nyelvek egy izgalmas területéről, az ún. evidenciális kategóriáról lesz szó. Ez a nyelvi kategória azt fejezi ki, hogy a beszélő milyen forrásból tudja azt, amiről beszél (látta, hallotta, következtet rá stb.). Valamilyen módon minden nyelv képes ezt kifejezni (lásd például a magyarban ilyen kifejezésekkel: úgy beszélik, láthatóan stb.), de vannak nyelvek, ahol ez a kategória a nyelvtani rendszer része, tehát például másféle igeragozást használnak, ha az eseményt látták vagy csak hallomásból tudnak róla. Az uráli nyelvek ebből a szempontból nagyon változatosak, sokféle evidenciális rendszerrel rendelkeznek. Az előadás erről tart egy rövid bemutatót, valamint ehhez kapcsolódóan feladatokat is kapnak a résztvevők.

4. Találóskérdés-verseny

A programunkat rövid találóskérdés-verseny zárja, természetesen nyereményekkel. Az uráli népek találós kérdéseinek a legjobbjait válogattuk össze!

Alkalmak
2022-09-30
17:00 - 19:00

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles