Legyél Te is fizikus egy estére! - Kísérletek kicsiknek és nagyoknak az SZTE Fizikai Intézetében

 

A résztvevők látványos kísérleteket, bemutatókat láthatnak a modern fizika minden ágából. A laborlátogatások során bepillantást nyerhetnek az SZTE Fizikai Intézetében végzett kutatásokba. Vezetett laborlátogatások minden félórában: Látogatás az AdOptIm (http://titan.physx.u-szeged.hu/~adoptim/) és a NaMiLab (http://titan.physx.u-szeged.hu/~namilab/) kutatócsoportok laboratóriumaiba. A laborlátogatásokra a helyszínen lehet regisztrálni.

Kísérletezz velünk! - A résztvevők a fizika különböző területeihez (optika, csillagászat, űrkutatás, mechanika) kapcsolódó egyszerű kísérleteket próbálhatnak ki, megismerhetik a tapasztalt jelenségek magyarázatát. Néhány eszközt maguk is elkészíthetnek és haza is vihetnek (a készlet erejéig).

Látványos kísérletek a fény polarizációjával kapcsolatban, a 3D-s mozi alapjai: A bemutató során a résztvevők megismerhetik a fény polarizációjának jelenségét és látványos kísérleteknek lehetnek tanúi, melyek közül saját maguk is kipróbálhatnak párat. Mit jelent a lineáris és cirkuláris polarizáció, hogyan lehet a polarizációs irányt elforgatni? Mit is látunk pontosan a "Polaroid" napszemüvegen átnézve és mit nem? Megmutatjuk, hogyan lehet átlátszó ragasztószalagból (cellux) színes képet varázsolni, terítékre kerül a 3D-s mozi működése is. Jöjjön el, nézze meg, próbálja ki!

Színes biofizika: A körülöttünk lévő élővilág elkápráztat bennünket a színeivel. A növények, a virágok és a rovarok gyakran a színeket használják az ökológiai környezetben a kommunikációra. A bemutató során pár színes kísérlettel különböző élőlények színét vizsgáljuk meg spektrofotometriás mérésekkel. Megvizsgáljuk az átmenő és visszavert fény kapcsolatát. A biológiai rendszerek fényelnyelése és fénykibocsátása a fluoreszencia spektroszkópiával vizsgálható. A bemutató során néhány biológiai eredetű fluoreszkáló anyag spektrumát is bemutatjuk.

A chipgyártás élvonalában: bemutatkozik a SEMILAB: Interaktív félvezetőipari méréstechnikai bemutató

Gravitációs kutatásokat ismertető stand: Betekintést nyújtunk a kozmológia, fekete lyukak és gravitációs hullámok világába

Sokszínű nanorészecskék: A program során megmutatjuk, hogy hány féle színben pompázhat ugyanaz az anyag, ha elég kicsi. A nanorészecskék „színét”, azaz elnyelési és szórási spektrumát az anyaguk mellett a méretük és az alakjuk is befolyásolja. Ez azt eredményezi, hogy a nanométeres mérettartományban bizonyos anyagok színe jelentősen eltérhet attól, amit a hétköznapi életben megszoktunk. Az érdeklődőknek lehetősége lesz betekinteni a plazmonikus nanorészecskék színes világába és azt is kipróbálhatják, hogy sikerül-e összepárosítaniuk különböző makroszkopikus anyagokat azok nanométeres párjával.

Mennyire hatékonyan véd a nanorészecskéktől egy szájmaszk? Maszkok áteresztőképességének mérése: A program során bemutatjuk, hogy hogyan lehet mérni különböző maszkok áteresztőképességét a mikrométer alatti részecskék tartományában és kísérletileg összehasonlítunk néhány elterjedt maszk típust.

Lézeres gravírozás: Bemutatjuk a lézeres gravírozás technikáját, valamint feliratokat és ábrákat gravírozunk az idelátogatók kérése szerint, melyek emlékbe elvihetők.

Alkalmak
2022-09-30
18:00 - 22:00

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles