A Szociológiai Intézet kutatásai II. Éghajlatváltozás

 

A Szociológiai Intézet II. blokkjában az éghajlatváltozáshoz és az egészséghez kapcsolódó kérdéseket vetnek fel az előadók. A blokk részeként a Szociológiai Intézetben zajló "Éghajlatváltozás és egészség" projekt is bemutatásra kerül, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

ELŐADÁSOK

17:30-17:45
Antal Z. László: Az alternatív gyógymódok                                                                    

A klímaváltozás várható hatásai minden országban megnehezíthetik az egészségügyi intézmények számára, hogy megőrizzék működőképességüket. Az elkövetkező években a tudományos orvoslást és az alternatív gyógymódokat együtt használó integratív medicina szerepe azért is növekedhetett meg az egészségügyi intézményekben, mert ez hozzájárulhat e kockázatok csökkentéséhez és a lakosság biztonságos ellátásához. Az integratív medicina elterjedéséhez hozzájárul az is, hogy több országban erős az alternatív gyógymódok társadalmi támogatottsága.

17:45-18:00
Ferencz Zoltán: Éghajlatváltozás és egészség

Az idén nyáron indult projektünk célja, hogy a klímaváltozás kérdését 12 különböző tudományterület szempontjából vizsgálva mutassa be a problémakörhöz kapcsolódó legfrissebb eredményeket. Az előadásban a projektben résztvevő kollégák írásaiból szemlézve szeretném bemutatni, hogy a tudományos eredmények milyen érdekességeket rejtenek magukban, egy olyan területen, amiről azt gondoljuk, hogy sok mindent tudunk róla. Az előadásban elsősorban a társadalomtudományi eredményeket mutatom be, de kitekintek a természettudományok világába is. Szó lesz többek között arról, hogy miként befolyásolja a várostervezés az erdőtüzek terjedését; hogyan gondolkodnak az európaiak a klímaválságról; mit szeretnének az amerikai orvostanhallgatók megváltoztatni a képzésükben és még néhány érdekesség.

18:00-18:15
Fajzi György és Erdei Sabine: Klímaszorongás
[ELMARAD]

Jó vagy rossz nekünk a klímaszorongás? A növekvő mennyiségű klímaváltozásról szóló negatív hír, sürgető felhívás és sötét jövőkép egyre több emberben vált ki kisebb-nagyobb mértékben szorongást és olyan érzelmeket, mint pl. a düh, szomorúság, kilátástalanság vagy a tehetetlenség érzése. Általánosságban a szorongás véd meg minket a veszélyektől úgy, hogy azok elkerülésére vagy okainak leküzdésére ösztönöz. Ha ez így van, akkor a klímaszorongás miért nem véd meg minket a drasztikus klímaváltozástól?

18:15-18:30
Kristóf Luca: Fenntarthatóbb fogyasztási stratégiák a COVID idején – kovásznevelés és kirándulás

A pandémia alatt nem egyszer olvashattunk a sajtóban dörgedelmes figyelmeztetéseket: Ez az emberiség utolsó esélye! Ha most nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon, végünk! A lezárások alatt kevesebbet vásároltak az emberek, sokan még a kenyeret is maguk kezdték sütni a home officeban. De vajon a karantén után visszatértek-e a régi szokásaikhoz? Vagy valóban környezettudatosabbak lettünk a COVID hatására? Erre a kérdésre kíván választ adni az előadás.

18:30-18:45
Kérdezz-felelek a kutatókkal

Moderátor: Ferencz Zoltán

Regisztrációs űrlap (2021. szeptember 23. 18:00): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSegDSSnspSYI6YD0IivRwLLyHI0b6zK09jcFCYz_URH5ioXqw/viewform

További információ: https://szociologia.tk.hu/esemeny/2021/09/kutatok-ejszakaja-2021

Alkalmak
2021-09-24
17:30 - 18:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles

Élő