6000 éves tejescsészék nyomában. Tejfogyasztás a rézkori Kárpát-medencében

 

A tejtermékek fogyasztása már az őskorban is jelentős szerepet töltött be az emberek életében – még annak ellenére is, hogy a korai közösségek többsége ekkoriban még laktózérzékeny volt. A régészeti feltárások és korszerű természettudományos elemzések révén ma már részletes képet kaphatunk arról, milyen tejtermékeket állítottak elő, és miként fogyasztották ezekat a Kárpát-medencében mintegy 6000 évvel ezelőtt élő középső rézkori közösségek. A műtárgybemutatóval kísért előadás során az érdeklődők megtudhatják, hogy hogyan készült az őskori vaj, hogy valóban tej volt-e a tejesköcsögökben, és közelről láthatnak olyan csészéket, melyekből bizonyítottan tejtermékeket fogyasztottak.

Helyszín: Széchényi-terem 

Alkalmak
2025-09-26
18:45 - 19:30

Only with Hungarian knowledge

Regisztrációköteles