Nem csak a húszéveseké a világ...? Az idős-élet metaforái

 

Eljött-e az időskor forradalma? Előadás arról, hogy miként beszélünk és gondolkodunk az időskorról.

Szenior jóga, időskori turizmus, nyugdíjas klub – ahogy a kifejezések is mutatják, az élet valóban nem áll meg azzal, hogy időskorba lépünk. Számos külföldi kutatás eredménye is rávilágított arra, hogy az elmúlt évek változást hoztak az időskor nyelvi leírását illetően: az öregedéshez kapcsolódó negatív fogalmakat, mint például “betegség” vagy “gyengeség” olyan pozitív fogalmak váltották fel, mint a “függetlenség” és “önmegvalósítás”.

Honnan ered az időskor nyelvi forradalma? Végbement-e ez a változás Magyarországon is? Hogy látjuk az időséletet és hogyan látják az idősek az életet?

A Corvinus Metafora Műhely friss kutatási eredményei alapján megtudhatjuk, hogy az idősotthonok logóiban használt vizuális metaforák hogyan ábrázolják az időskort és hogy az idős korosztály milyen metaforákon keresztül gondolkodik az életről.

Az előadókról:

Benczes Réka a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció. és Médiatudomány Tanszékének, illetve a Kommunikációtudomány doktori programjának vezetője. Főbb kutatási területei: kognitív szemantika, a politikai kommunikáció és az egészségkommunikáció figuratív nyelvhasználata, és a nyelvi kreativitás.

Szabó Lilla Petronella a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének adjunktusa. Főbb kutatási területei: kognitív nyelvészet és a politikai kommunikáció.

Nagy-Béni Alexandra a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének tanársegéde. Főbb kutatási területei: médiareprezentációk, vizuális kommunikáció és a kognitív nyelvészeti eszközök alkalmazásának lehetőségei a médiakutatásban.

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 18:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles