Tanuljunk többet a természettől!

 

A fenntarthatóság fenntartható értelmezése a nem-hallgató hallgatósággal

Ha az energia nem vész el, csak átalakul, akkor miért lehet energia válság? Földünkre a Nap 6000 Kelvin (5730 Celsius) fokos sugárzást bocsát folyamatosan. Hol a hiba? Margaret Mead kulturális antropológus mondta: „Figyeld a természetet, hogy megértsed, mi a baj az emberrel.”

A természettel együtt az emberi lét is károsodik, sőt elsősorban ez utóbbi. Földünk élő világ, érrendszere, áramlásai vannak. Az áramlások életvilágokat hoznak létre, amelyek energiát tárolnak. Jó irányt jelent-e a viharos ütemű elvárosiasodás, ezzel együtt a vidék elnéptelenedése?

Az előadóról:

Dr. Szegő Szilvia Mária társadalomgazdaságtannal foglalkozik. Az MNB-ben kezdett dolgozni, majd több kutatóintézetben a pénz természetével és emberi életciklusokkal foglalkozott. Az MTA köztestületi tagja. Jelenleg az MKT Társadalomgazdasági Szakosztályának alelnöke, a 4K Alkotókört vezeti.

Joó Lajos rendszer- és szervezetfejlesztő, tréner tanácsadó. A Hazai Víz-Horizontalitás Program (HVHP) kezdeményezője. Az MKT Kultúra-gazdaságtani Szakosztályának alelnöke.

Verrasztó Zoltán PhD hidrogeológus, kartográfus, környezetvédelmi igazságügyi szakértő, az MTA köztesületének tagja. 1968-tól hidrogeológusként dolgozott, majd 1991-2000 között a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója. Fő kutatási területe a környezeti modellezés, ennek fontos módszertani kiindulópontja volt a Klinghammer I. -Verrasztó Z.: „A ráckevei üdülőkörzet környezeti jellemzői” c. tematikus atlasz.

Alkalmak
2023-09-29
16:00 - 17:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles