Mozart dobókockájától a zenét generáló mesterséges intelligencia modellekig

 

A mesterséges intelligencia által generált zene létrehozása számítógépes algoritmusokra támaszkodik. Bár a zenekedvelők sokszor úgy érzik, hogy az algoritmusok és a matematika szembeállíthatók a zenével, fontos megérteni, hogy a zene szabályai és struktúrái tulajdonképpen algoritmikusak, és a matematika segítségével leképezhetőek.

Már az középkor óta ismertek voltak a zenében olyan "formális folyamatok", amelyek segítségével zenét lehetett előállítani csökkentett emberi beavatkozással. A technológia fejlődésével a zenében is egyre több feladatot lehetett átadni a gépeknek. Napjaink nagy kérdése, hogy vajon meddig csökkenthető az emberi jelenlét a zenei alkotásban, illetve milyen új komplexitás nyílhat meg a műveleteket az embernél milliószoros sebességgel végezni képes eszközök segítségével? Hogyan jutottunk el Mozart dobókockáitól a Beethoven szimfóniát komponáló számítógépig? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat bemutatva a legfontosabb történeti példákat. Hozunk dobókockát és véletlengenerátort is, hogy a gyakorlatban is ki lehessen próbálni pl. a Muzikalische Würfelspielt.

Rendezvényünkön a fenti területekbe bevezető előadás és kísérletezés mellett a résztvevők kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt, ahol saját gondolataikat is megvitathatják a témát zeneszerzői, szerzői jogi, illetve informatikai szemszögből vizsgáló kutatócsoportunkkal.

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 19:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles