Az immunitás őrzői

 

Szervezetünket folyamatosan különböző típusú betolakodók fenyegetik, de az immunrendszerünknek hála ezt csak ritkán érzékeljük. Az immunrendszert sejtek, szövetek, szervek és a keringésben levő molekulák összetett rendszere alkotja. Ha ezeken az akadályokon a behatolók sikeresen átjutnak, fertőzést alakítanak ki és tünetekkel járó megbetegedést okoznak. Az immunrendszer azonban nem adja fel a küzdelmet a rossz fiúk ellen, felkészülést követően ellentámadást indít és kinyiffantja őket. A győzelem után az immunsejtek soha nem feledik ellenfeleiket, legközelebbi találkozásuk alkalmával várakozás nélkül lendülnek támadásba a betolakodók ellen. A vakcinációval is felkészíthető az immunsejtek serege a kórokozók támadására a betegség kialakulása nélkül. Tény, hogy a világszerte egyre erősödő oltásellenesség miatt rég legyőzöttnek hitt betegségek, mint pl. a kanyaró, gyermekbénulás újra felütötték a fejüket. Miközben kimutatott adat, hogy a vakcinák előnyei mellett eltörpülnek annak hátrányai.

Ezeken a folyamatokon az érdeklődők egy óriási társasjáték segítségével mennek végig. A játék része a „vírussal fertőzött sejtek” elkülönítése, az összeillő darabok megtalálása, memóriajáték és jenga illetve a laboratóriumban használt pipetták alkalmazása a „vírus ellenes oltóanyagok” kifejlesztéséhez. A feladatokat sikeresen megoldókat nyereménnyel jutalmazzuk.

A program során két játéktáblán megy majd a játék, összesen 8 ember részvételével. Egy játék 20-30 percig tart. Tehát úgy 25 percenként tudunk majd újabb és újabb 8 embert fogadni. Eközben óránként lesz a játékhoz egy kis tájékoztató előadás, ami az elméleti hátteret és magát a játékot mutatja be.

Alkalmak
2023-09-29
16:00 - 20:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles