BeReal! Tudunk még „igazak” lenni?

 

Előadások (Főépület, földszint 1/1-es terem):
17:00-17:20 Molnár Kincső Bernadett (doktori ösztöndíjas): Az asztali szerepjáték és a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület kapcsolata
17:25-17:45 Keresztes Bence (doktori ösztöndíjas): Történetek a budapesti brit nagykövetség feljegyzéseiből az 1980-as években (Külföldi tudósítónak lenni a kádári Magyarországon)
18:30-18:50 Kiss Tamás (doktori ösztöndíjas): Az open-mictól a hírnévig: karrierlehetőség a stand-up comedy-ben
18:55-19:15 Tisza Eleonóra (doktori ösztöndíjas): BookTok made me buy it – Könyvkiadói stratégiák 2023-ban
20:00-20:20: Kálai Sándor (egyetemi docens): Milyenek ma a könnyűzenei slágerek?
20:25-20:45 Rudisch Ferenc (egyetemi tanársegéd): A BeReal-jelenség nyomában

Játékok, interaktív bemutatók (Főépület, földszint 1/2-es terem):
17:50-18:25 Mészáros Péter (egyetemi tanársegéd): Marvel-hőstoborzó - Fantasy sport játék szuperhősökkel (játékos verseny)
19:20-19:55 Nagy Orsolya (egyetemi tanársegéd): Interaktív történetalkotás (kreatív írás mini szeminárium)
20:50-21:25 Oláh Szabolcs (egyetemi docens): Kreatív promptolás (játék mesterséges intelligenciával)

A program koncepciója:
Kezd rutinná válni, hogy ha alkotni akarsz, de nincs ötleted, akkor a mesterséges intelligenciához fordulsz. Több adatot tud feldolgozni, mint az emberi elme, így olyat is generálhat, amit az ember magától talán soha nem hozott volna össze. De az utasításokat egyelérő még az ember adja a gépnek. Ha a mesterséges intelligenciától azt várjuk el, hogy a kívánalmunkhoz igazodó kimenetet készítsen, akkor jól kell promptolni. Helyes parancsot viszont az tud kiadni, aki ismeri a világot, járatos a kultúrában, tud kommunikálni sokféle médiumban. Az újdonság mellett egyelőre még díjazzuk a valóságnak megfelelőt is. A mesterséges intelligencia filterhatását vissza kell fogni, mert mindenáron eszményít.
A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatói és a Mediális kultúratudomány doktori iskolai alprogram ösztöndíjas hallgatói arra kérdeznek rá, mitől izgalmasak, hogyan és mennyire megcsináltak, kiknek az életébe illenek a körülöttünk lévő popkulturális jelenségek (asztali szerepjáték, stand up comedy, Kádár-kor hagyatéka, könyvkiadói stratégiák, fantasy sport, történetmesélés, könnyűzenei slágerek, BeReal, mesterséges intelligencia alapú kép-, zene- és szövegalkotás).
Mit tanulhatsz tőlünk? Kérdezni, elemezni, megérteni. Aki kérdezni tud, promptolni is fog tudni.

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 21:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles