Érdekességek a radiológiában

 

Érdekességek az MR vizsgálatokban:
Nem is olyan régen, az 1990-es években kezdték kutatóközpontok mellett kisebb kórházak is használni az MR készülékeket. A mai orvostudományban is használt MRI gépek teljes funkcióikkal a 2000-es évektől terjedtek el, ahol már a teljes emberi testet képesek voltak vizsgálni. Manapság rutinvizsgálatnak számít, és egyre több kórház rendelkezik velük.
Habár a világ megállíthatatlan fejlődése természetesen az MR képalkotást is magával húzza. Napjainkban is zajlik a technika javulása, egyre részletesebb felvételt adó, egyre erősebb mágnessel rendelkező és fejlettebb szoftveres hátterű gépek állnak az orvosok és betegek rendelkezésére. A kutatási területeken belül pedig számos érdekes eset áll rendelkezésünkre, amelyben az MR berendezés óriási szerepet játszott.

Igazságügyi radiológia:
A radiológiai vizsgálómódszerek (röntgen, CT, MR) a hagyományos diagnosztika mellett fontos szerepet töltenek be különböző igazságügyi orvostani vizsgálatokban is, ezen kívül bűnügyek felderítésében, ismeretlen személyek azonosításában is kiemelt szerepük van. Néhány érdekes eseten keresztül szeretnénk szemléltetni a radiológia kiemelt jelentőségét, bemutatva például, hogyan állapítható meg egy ismeretlen személy személyazonossága, vagy hogyan szolgálhat egy röntgenfelvétel bizonyítékként egy rendőségi nyomozás során.

Mesterséges intelligencia:
A mesterséges intelligencia bekúszik mindennapjainkba, megváltoztatja környezetünk, átrendezi a munkafolyamatokat, új területeket teremt, és számos régit átalakít vagy eltöröl.
De hát mi is történik ezen a téren az egészségügyben, azon belül is a képalkotó diagnosztikában, a radiológiában? A gépek önállóan fognak vizsgálni? Szoftverek fognak leletezni? A mesterséges intelligencia fog konzultálni? Esetleg terápiáról dönteni?
Erre keressük a választ ebben az előadásban.

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 20:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles