Evolúciós villámrandi - és egyéb "állatságok"

 

Érdekel, hogy milyen kutatásokkal foglalkozik az Evolúciós Állattani Tanszék? Tudni szeretnéd, hogy milyen módszereket alkalmazunk a terepen és a laborban? Kíváncsi vagy rá, hogyan járunk a végére egy-egy izgalmas tudományos kérdésnek? Akkor nézz be a kötetlen tanszékbemutató körutunkra, akár egy-egy állomás erejéig is!

1. Lepkész kalandok – légy részese te is! Lepkék megfigyelése a laborban és a terepen. Hogyan neveljünk lepkehernyókat? Lepkeadatgyűjtés önkéntesek bevonásával. (Juhász Edit, Végvári Zsolt; 1.006-1.007)

2. Betekintés az ízeltlábúak családi életébe: Állomásunkon megmutatjuk, hogyan lehet megfigyelni és vizsgálni az ízeltlábúak (pl. bogarak, ászkarákok) utódgondozással kapcsolatos viselkedését. (Lévai-Kiss Johanna, Nagy Nikoletta Andrea; 1.010)

3. Édesvízi hidrák: Regeneráció, szövettan, mikroszkópia édesvízi hidrákon. Hidrákkal együtt élő baktériumok. (Tökölyi Jácint; 1.047)

4. Numerikus biológia: Az informatika eszközei a természettudományok szolgálatában. Mesterséges intelligencia a biológiában: alakzatok, fajok, egyedek felismerése. Betekintés a bioinformatikába: DNS szekvenciák összeillesztése, javítása – ahogy a számítógép végzi. (Nagy Szabolcs Vencel, Oláh Gergő; 1.011)

5. Drónokkal a vadlovak nyomában: A Przewalski-ló az utolsó valódi vadló a világon. E veszélyeztetett és ritka állatfaj egyik legnagyobb állománya a Hortobágyi Pentezug Rezervátumban él. Tanszékünk kutatói évek óta figyelik a hortobágyi vadló ménes viselkedését és mozgását. Programunkon vetítéses előadáson és kártyajátékon keresztül mutatjuk meg, hogyan vizsgáljuk drónok és mesterséges intelligencia segítségével e ritka állatfaj társas életét. (Ozogány Katalin, Lakatos Brigitta, Gosztonyi Dóra; Kettes fésű földszint)

6. Farkasok nyomában: Mit csinálnak a magyar erdők vadjai, mikor nem látjuk őket? Vannak hazánkban nagyragadozók? Ezen az állomáson bepillantást nyerhetsz az erdei emlősök titokzatos életébe! (Szabó Zsófia; 1.210-1.211)

7. Hormonok akcióban: Mint nálunk, embereknél, az állatok élettani folyamatainak és viselkedésének hátterében is a hormonok munkája áll. Laborunkban lehetőségetek adódik betekintést nyerni azokba a vizsgálati módszerekbe, amelyekkel a madarak viselkedését kutatjuk, valamint kipróbálni azt a látványos mérési folyamatot, mellyel megismerhetjük, hogy mennyire tombolnak madaraink hormonjai! (Lendvai Ádám, Őri Levente, Csernus Brigitta; 1.046)

8. Az élet fája: Csoportunk immár több éve foglalkozik az elméleti biológia egy újra felkapott irányvonalával. Munkánk során az összehasonlító módszerek segítségével keressük a választ arra, hogy milyen evolúciós lépések vezettek a fajok napjainkban ismert változatosságához? Ezen kérdések már Darwint is foglalkoztatták, ő vizsgálta először az összehasonlító módszerekkel az evolúciós folyamatokat. Kutatásunk fő irányvonalai a gerinces állatok egyes viselkedés elemeinek kialakulását, hátterét valamint ok-okozati kapcsolatait célozzák meg. (Vági Balázs; 1.013)

9. Partimadarak a világ körül: Kutatócsoportunk 2018 januárjában kezdte meg a munkát, melynek célja a világ több pontján élő partimadár populációk átfogó vizsgálata. Az ötéves kutatás során szerte a világban nemzetközileg elismert kutatókkal dolgozva felmérjük a populációk létszámát, fészkelési szokásait, megfigyeljük a madarak viselkedését, illetve genetikai mintákat gyűjtünk. Célunk a lehető legjobban leírni és megérteni ezen madarak biológiáját, amivel elősegíthetjük a veszélyeztetett fajoknak illetve élőhelyüknek a védelmét és megőrzését (Szemán Karola, Takács Fanni; 1.013)

10. Az éjszaka hangjai: Vajon sikerül megkülönböztetned egy béka hangját egy madárétól?
Hangfelismerő játékunkon próbára teheted tudásod. (Bán Miklós; F.302)

11. Városlakó madarak: hogyan sikerül a madaraknak alkalmazkodnia a városi élethez? Terepi módszerek, laborpraktikák a városi élet felderítéséhez. (Németh Zoltán, Pallás Noémi, Iván González; 1.041)

Az állomások témájának változtatási jogát fenntartjuk.
Kérjük kedves érdeklődőink türelmét a program kötetlensége miatt adódó esetleges várakozásokért.

Alkalmak
2023-09-29
16:00 - 21:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles