Látványos kémiai kísérletek

 

A bemutató során a több éves tapasztalatok alapján a közönség által kedvelt leginkább kedvelt „szagos, hangos és színes” reakciók kerülnek bemutatásra.
A bemutató során bemutatjuk az anyagok viselkedését extrém alacsony és magas hőmérsékleten (cseppfolyós nitrogén; hűtőkeverékek; éghetetlen vászon, égő jég, termit reakció, stb), sor kerül olyan reakciók bemutatására, mely fény kibocsátással járnak (kemolumineszencia).
Bemutatunk egyensúlyra vezető és periodikus reakciókat, mely reakcióknál a folyamat lejátszódását a reakcióelegy színének változása jelzi.
Az előadás során láthatnak olyan reakciókat is, amelyek extrém mennyiségű gázfejlődéssel járnak (habágyú, szellem a palackból).
Külön érdekességet jelentenek azok a folyamatok, melyek hétköznapi anyagok extrém viselkedését mutatják be (pirofórós vas, foszfor öngyulladása, foszfor égése víz alatt), és természetesen nem maradhatnak el „hangos” kísérletek sem, melyek közül az egyik legnépszerűbb az „Ugató kutya”. És reméljük lesz néhány meglepetés is!
Természetesen ebben a rövid ismertetőben nem kívánjuk feltárni az előadás összes titkát, csak ízelítőt szeretnénk adni a látogatókra váró élményekről.

Alkalmak
2023-09-29
16:00 - 17:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles