A butter chicken-en innen és túl – az indiai konyha mint az interkulturális tudás hordozója

 

Indiáról a Taj Mahal mellett először általában az indiai fűszerek és ételek jutnak eszünkbe, de gondoltál-e már arra, hogy az ország étkezési szokásai nem csak az indiai emberek ízléséről, de gondolkodásmódjáról, sőt interkulturális sajátosságairól is rengeteget elárulnak?

Minden ország konyhája tele van szimbólumokkal, rituálékkal és történetekkel. A gasztronómia a kultúra egyik titkos nyelve, mely egyszerre szólítja meg mind az öt érzékszervünket. Az étkezés születésünktől kezdve a mindennapjaink része, így – bár gyakran észre sem vesszük – kulturális tudásunk nagy részét innen merítjük. Az újszülöttek kultúra nélkül jönnek a világra, gondolkodásmódjukat és kogníciós sajátosságaikat az őket körülvevő világ alakítja ki. Amikor egy indiai anya indiai módon indiai ételt főz, ezzel nem csupán étkezést biztosít, hanem gyermekét indiaivá is neveli. A valódi nevelés nem csupán a szavakkal megfogalmazott utasításokon keresztül történik, hanem a tudattalanul átadott viselkedési mintákon keresztül, melyekben a gasztronómia is bővelkedik.

Az étkezési szokások révén bepillantunk az indiai kultúra felszín alatti dimenzióiba, melyek meghatározzák és alakítják az indiaiak személyiségét. Csatlakozz hozzánk egy csésze teára, avagy csájra és utazzunk el az indiai konyha jelenébe és múltjába!

A helyszín megközelítése

Az előadóról:
Dávid Krisztina indológus, ország- és kultúraszakértő, az ELTE BTK vendégoktatója. Tanulmányait az ELTE BTK Indológia tanszékén végezte modern és kortárs India specializációval. A BGE-n interkulturális management-et hallgatott, valamint az ITEC program ösztöndíjasaként Új-Delhiben indiai kommunikációs tanulmányokat folytatott. Több, mint 10 évet dolgozott interkulturális mediátorként Indiában és a Közel-Keleten üzletfejlesztési területen. Jelenleg India-specifikus interkulturális képzéseket és egyéni tréningeket tart vállalatok és vezetők számára. Interkulturális kommunikációs témában a Magyar Diplomáciai Akadémián és a HEPA rendezvényein tart előadásokat. India kultúrájával és üzleti világával kapcsolatos cikkei az Eurázsia Magazinban jelennek meg.

Alkalmak
2024-09-27
18:00 - 18:45

Only with Hungarian knowledge

Regisztrációköteles