A kínai fantasy varázslatos világa

 

A kedvelt távol-keleti misztikus műfaj bemutatása a hagyományos kínai mitológia fókuszában.

Miért próbálnak halhatatlanná válni a kínai mesék hősei? Milyen szörnyetegeket rejt az alvilág a császárkori Kínában? Mit jelent a spirituális kultiváció, és ennek mi köze a meditációhoz? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Farkas Janka, az ELTE Doktori Iskola hallgatója.

A kínai fantasy 仙俠 xiān xiá (szószerinti fordításban: halhatatlan hősök), hazájában kétségkívül igen népszerű műfaj, ám azt talán kevesen gondolnánk, hogy a távol-keleti varázsvilág milyen régi hagyományokra nyúlik vissza. A közkedvelt művészeti ágazat ugyanis bátran merít a taoizmusból, buddhizmusból vagy éppen a kínai népi hiedelmekből, hogy az azokban fellelhető elemek felhasználásával összefüggő mesevilágot építsen fel. Milyen fegyverekkel küzdenek a halhatatlan hősök? Milyen varázstechnikákat alkalmaznak, és melyek azok az ikonikus filmek, sorozatok és történetek, amelyek meghatározók a kínai fantasy műfajában? Erre is választ kapnak, akik ezt az előadást választják a Kutatók Éjszakáján!

Az előadóról:
Farkas Janka az ELTE Keleti nyelvek és kultúrák kínai szakirányán szerezte meg BA diplomáját 2020-ban. Ezután az ELTE Társadalomtudományi Karán Humánökológia mesterszakon folytatta tanulmányait, ahol a buddhizmus ökológiai szemléletre való hatásairól kezdett kutatni. Jelenleg az ELTE BTK Sinológia doktori program hallgatója, ahol a kínai buddhizmus és a környezeti etika kapcsolatának kutatásával foglalkozik.

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 17:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles