A koromfolttól a csorbulásig. Mindennapok az őskorban az edények használati nyomain keresztül
Mit árulhat el a régészeknek egy kopott fazék?
Az őskori emberek mindennapjainak jelentős része hozzánk hasonlóan az ételkészítéshez használt alapanyagok mozgatásával, aprításával, kevergetésével, főzésével és természetesen az elkészült étel elfogyasztásával telt. Ezek a közösségek ugyan nem hagytak hátra szakácskönyveket, melyekből megismerhetnénk ezeket a fogásokat, valamint étkezési szokásaikat, a főzéshez és tálaláshoz szükséges edények azonban hasonlóan beszédesek lehetnek.
Az előadásban arról lesz szó, hogy egy őskori kerámiaedény felületén található, elsőként jelentéktelennek tűnő karcolódások, kopások és lerakódások mit mesélhetnek el a tárgyról és használóiról. Ehhez szorosan kapcsolódik az ételmaradványok vizsgálata is, ami ma már akár egy apró edénytöredék segítségével is lehetséges.
Ezek a nyomok együttesen nemcsak egy évezredekkel korábban élő közösség mindennapjait elevenítik fel, de olyan újfajta termékek megjelenése is azonosítható általuk, melyek a mai napig meghatározzák étrendünket – mint az alkohol vagy a sajt.
Előadó: Solti Rebeka az ELTE BTK Régészettudományi Intézet harmadéves hallgatója. Az elmúlt évben az MTA-ELTE Lendület Innováció Kutatócsoport munkájába bekapcsolódva kezdett el rézkori edényekkel foglalkozni. Ennek során keltette fel érdeklődését a használati nyomok vizsgálata is, ami a leggyakoribb őskori leletek egy magától értetődőnek tűnő, ám számos újdonságot tartogató oldalát mutatja meg.


Only with Hungarian knowledge
Nem regisztrációköteles