A kulturális forradalom irodalma a két parton

 

Chen Ruoxi tajvani születésű, Amerikában tanuló írónő 1966-ban, a kulturális forradalom kezdetén Kínába ment. Később élményeit több novellában és egy regényben örökítette meg.

A kulturális forradalom irodalma a szárazföldi Kínában Ma Ce-tung halála után vette kezdetét. Chen Ruoxi azonban már ezt megelőzően megjelentette a kulturális forradalmat feldolgozó művei egy részét. Az előadás annak a lehetőségét kutatja, hogy mennyiben tekinthetők Chen Ruoxi alkotásai a kulturális forradalom irodalma részének, illetve előfutárának. Továbbá az írónő kulturális forradalom témájú írásainak meghatározó jegyei, valamint a publikálás körülményei és a művek fogadtatása is bemutatásra kerülnek.

Az előadás végigköveti az írónő alkotói korszakait, rávilágít a mögöttük rejlő életrajzi események szerepére, illetve kiemelten foglalkozik a kulturális forradalom témájú alkotások jellegzetességeivel, jelentőségével.

Az előadóról:
Torma Laura az ELTE-n szerzett diplomát keleti nyelvek és kultúrák alapszakon, illetve fordító-tolmács mesterszakon. Jelenleg az ELTE Nyelvtudományi doktori iskolájának hallgatója, ahol a kortárs kínai irodalmat és a kínai diaszpóra irodalmát kutatja. 2020 óta heti rendszerességgel frissülő blogján, a Tusolón ír a kínai kultúráról, irodalomról és nyelvről.

Alkalmak
2023-09-29
19:30 - 20:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles