AZ ELŐADÁS ELMARAD! | Egy birodalmi elit magánsírjai Thébában

 

Hogyan jelennek meg a korabeli thébai elit gazdagon díszített sziklasírjaiban azok a bel- és külpolitikai események és folyamatok, amelyek oda vezettek, hogy az egyiptomi 18. dinasztia idején Kis-Ázsiától Núbiáig, a Nílus 4. kataraktájáig egyetlen kézben, Egyiptom uralkodójának kezében összpontosult a hatalom?

Kik álltak a fáraó mögött és működtették ezt a hatalmi gépezetet? Hogyan képződik le kapcsolatrendszerük sírjaik elhelyezkedésében és dekorációs programjában? Egyáltalán: hogy nézett ki egy 18. dinasztiai thébai nemes sírja? Végül pedig: mindehhez milyen többletinformációval szolgálnak a Thébai Magyar Régészeti Misszió kutatási eredményei a 65. számú thébai sírból és környékéről?

Az előadás ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Kutatók Éjszakáján a ’Thébai nekropolisz az Újbirodalom korában’ című előadássorozat részeként.

Az előadóról:
Jasper Kata egyiptológus és kulturális antropológus, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének oktatója és az egyetem Thébai Magyar Régészeti Missziója TT 65 Projektjének tagja.

A képen látható jelenet az idegen országok adójának és ajándékainak felvonultatását ábrázolja az uralkodó, III. Thotmesz számára vezíre, Rehmiré sírjában (TT 100) (© cairoinfo4u; https://www.flickr.com/photos/manna4u/32544493391/in/photostream/)

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 17:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles