Barangolás Dél-Afrikában: interaktív társasjáték

 

Tudtad, hogy Dél-Afrikának tizenegy hivatalos nyelve és három fővárosa van? És azt, hogy ez az egyetlen olyan ország, amelynek van két Nobel-díjasa, akik ugyanabban az utcában laktak?

Ha érdekel az afrikai kontinens legdélebbi országának történelme és kultúrája, csatlakozz interaktív társasjátékunkhoz a Kutatók Éjszakáján! A társasjáték közben együtt fogjuk felfedezni Dél-Afrika 20. és 21. századi történelmét és megismerkedünk a faji szegregáción alapuló apartheid rendszer mindennapi működésével. A játékosok a dél-afrikai zene, irodalom és gasztronómia gyöngyszemeit is felfedezhetik.

A program koordinátorai:
Zách Lili egyetemi adjunktus (ELTE Anglisztika Tanszék): Tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem angol és történelem szakán, valamint a National University of Ireland, Galway Ír és Történelem Tanszékein végeztem. Jelenlegi óráim és kutatómunkám során egyrészt a humor huszadik századi demokráciákban és diktatúrákban betöltött jelentőségével foglalkozom, másrészt pedig ír, brit, amerikai, európai és magyar étel- és italtörténti kutatásokat végzek. Oktatóként nem hiszek az adatcentrikus történelemoktatásban. Ehelyett a tudományos kíváncsiságot tartom a történelmi összefüggések megértésének a kulcsának: érdeklődni aziránt, hogy hogyan éltek az emberek 100 vagy 200 évvel ezelőtt a világ különböző pontjain. Mire következtethetünk abból, hogy milyen ételeket ettek-ittak (és miért); milyen szerepe volt a humornak az életükben, min nevettek; milyen céljai (és következményei) voltak némelyik korabeli dalnak a szórakoztatáson felül?

Gyuris Kata egyetemi tanársegéd (ELTE Anglisztika Tanszék): Tanulmányaimat az ELTE angol és francia szakán végeztem, doktori disszertációmat pedig kortárs anglofón és frankofón afrikai irodalomból írtam. Doktori tanulmányaim utolsó évét a dél-afrikai Kwazulu-Natal Egyetemen töltöttem Durban és Pietermaritzburg városában. Kutatásomban elsősorban városi terekkel, erőszakábrázolásokkal, illetve kulturális emlékezettel foglalkozom, óráimon pedig 20. századi és kortárs posztkoloniális szerzők műveit olvassuk, köztük számos dél-afrikai és zimbabwei író regényeit, novelláit. Azt vallom, hogy egy adott ország kultúráját, múltját és megélt valóságát leginkább kulturális termékeiből, tehát irodalmából és egyéb művészetéből lehet a legjobban megérteni, ennek átadására törekszem óráimon is.

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles